U zagrebačkim svadbenim dvoranama već na prvi pogled sve djeluje savršeno: luksuzno aranžirani stolovi, svjetla koja prate ritam večeri i emocije koje nose goste kroz noć. Ipak, ono što običan uzvanik ne vidi jest cijeli svijet promjena, improvizacije i nepredviđenih trenutaka koji se odvijaju iza kulisa. U Gastro Globusu svaki detalj se pretvara u emotivnu nit, a svako vjenčanje postaje jedinstvena uspomena zahvaljujući timu koji iz sjene vodi cijelu priču. Kako izgleda organizacija koja svaki vikend piše novi scenarij i kako profesionalizam i kreativnost susreću ljubav u punom kadru – donosimo u nastavku.
U dvorani miriše na lavandu i svježe pečen kruh. Na jednom stolu svijeće u starinskim bočicama od likera, na drugom masline i grančice ruzmarina. U kutu stoji DJ koji provjerava svjetlo na neonskom natpisu 'Ljubav je sve'.
Nitko ne zna da je sat vremena ranije cijeli tim u tišini preslagivao stolove – mladenka je, u posljednjem trenutku, odlučila da ipak želi plesati bosonoga. 'Kao na plaži, ali u Zagrebu.'
Tea Mikuljan Haluga samo se nasmijala. 'Može, naravno', rekla je i već znala koga će pozvati. U Gastro Globusu takve odluke nisu problem nego kreativni izazov, ali i dio čarolije koja nastaje iza kulisa.
Prostor koji se pretvara u priču
'Naši mladenci često dolaze s idejom, ali ne znaju odakle krenuti. Mi im pomognemo da to postane priča', kaže Tea dok pokazuje dvoranu u kojoj se jučer održao koncert, a danas sve blista u bijelom. Tu su već bile svadbe u stilu Provanse, minimalističke ceremonije s bijelim ružama i staklom, ali i glamurozne noći s kristalnim lusterima i živim jazz bendom.
Jednom su, prisjeća se, organizirali vjenčanje za par koji je radio u filmskoj produkciji. 'Htjeli su da gosti dobiju karte za ‘filmsku premijeru’. Pretvorili smo dvoranu u kino s crvenim tepihom – i bilo je savršeno.'
Kad se emocija dogodi u pravom trenutku
Najveća tajna uspješnog vjenčanja ne leži u dekoru nego u tajmingu. Torta mora stići kad energija u sali kulminira, a mladenci trebaju trenutak tišine prije prvog plesa.
'Mi nismo samo domaćini', kaže Tea. 'Mi smo oni koji paze da emocija ima svoj ritam.'
Dok priča, njezin tim u pozadini testira svjetlosni prijelaz s tople u jantarno-zlatnu nijansu – da torta izgleda kao da lebdi. Nitko to možda neće primijetiti, ali svi će osjetiti.
Hrana koja miriše na domaće, izgleda kao iz filma
Kuhinja Gastro Globusa diše kao orkestar pod dirigentskom palicom chefa Tomislava Raiča. I dok konobari prolaze hodnicima, on na tanjur slaže file brancina s kremom od celera i limuna, posut ručno kandiranim kaparama. U pećnici se dovršava gratinirani batat s timijanom, a na stolu čeka mirisna domaća pogača. Jedan stol ima mediteranski meni s ribom i maslinama, drugi vegetarijanski s artičokama i kaduljom, treći – sporo pečenu teletinu s glaziranim mrkvicama i kestenom u medu.
Prije sat vremena nazvali su mladenci: 'Zaboravili smo na bakine štrukle, možete li ih dodati?'
Chef se samo nasmijao. U toj se kuhinji tradicija i improvizacija ne isključuju – one se nadopunjuju. U ponoć, kad gosti plešu, miris juhe mami s ulaza, a na pomoćnom stolu čekaju minijaturne čašice s mousseom od tamne čokolade i borovnica.
'Ne znam zašto, ali svaka svadba kod nas ima neki trenutak koji te zadrži u nosu i sjećanju', kaže Tea.
Trenuci koji ostaju u sjećanju
Jednom su morali organizirati svadbu usred ljetne oluje. Kiša je padala kao da testira njihovu izdržljivost. Dok su gosti čekali pod šatorom, tim je u petnaest minuta preuredio cijelu dvoranu. Kad su mladenci ušli, sve je djelovalo savršeno planirano.
'I to je najveći kompliment koji možeš dobiti', kaže Tea.
Drugi put su, deset godina poslije, u dvorani dočekali isti par – sada na godišnjici braka. Donijeli su album, sjeli za isti stol, a Tea ih je dočekala s buketom istog cvijeća i istim jelom kao na njihovu svadbu - pečenom janjetinom u umaku od crnog vina i smeđeg maslaca.
Nasmijali su se: 'Isti miris, ista pjesma.'
I baš tada, kaže Tea, sve postane jasno: prostor koji je bio pozornica postaje mjesto na koje se ljubavne priče vraćaju po nastavak.
Ljubav u punom kadru
Gastro Globus nije samo mjesto za vjenčanja. On je pozornica koja se svaki vikend pretvara u nešto novo – toskansku terasu, gradski rooftop party, mirisni vrt ili bajku od svjetla. Sve se mijenja, osim jednog: osjećaja da netko pazi na svaki detalj.
'Ne volim riječ 'organizator'', kaže Tea.
'Mi smo više poput redatelja koji samo puste da ljubavna priča ide svojim tempom.'

