U zagrebačkim svadbenim dvoranama već na prvi pogled sve djeluje savršeno: luksuzno aranžirani stolovi, svjetla koja prate ritam večeri i emocije koje nose goste kroz noć. Ipak, ono što običan uzvanik ne vidi jest cijeli svijet promjena, improvizacije i nepredviđenih trenutaka koji se odvijaju iza kulisa. U Gastro Globusu svaki detalj se pretvara u emotivnu nit, a svako vjenčanje postaje jedinstvena uspomena zahvaljujući timu koji iz sjene vodi cijelu priču. Kako izgleda organizacija koja svaki vikend piše novi scenarij i kako profesionalizam i kreativnost susreću ljubav u punom kadru – donosimo u nastavku.

U dvorani miriše na lavandu i svježe pečen kruh. Na jednom stolu svijeće u starinskim bočicama od likera, na drugom masline i grančice ruzmarina. U kutu stoji DJ koji provjerava svjetlo na neonskom natpisu 'Ljubav je sve'.

DSC01584.jpg
Foto: Press

Nitko ne zna da je sat vremena ranije cijeli tim u tišini preslagivao stolove – mladenka je, u posljednjem trenutku, odlučila da ipak želi plesati bosonoga. 'Kao na plaži, ali u Zagrebu.'

Tea Mikuljan Haluga samo se nasmijala. 'Može, naravno', rekla je i već znala koga će pozvati. U Gastro Globusu takve odluke nisu problem nego kreativni izazov, ali i dio čarolije koja nastaje iza kulisa.

f7498955-8fcf-4321-9be5-b25e85cdb97a.JPG
Foto: Press

Prostor koji se pretvara u priču

'Naši mladenci često dolaze s idejom, ali ne znaju odakle krenuti. Mi im pomognemo da to postane priča', kaže Tea dok pokazuje dvoranu u kojoj se jučer održao koncert, a danas sve blista u bijelom. Tu su već bile svadbe u stilu Provanse, minimalističke ceremonije s bijelim ružama i staklom, ali i glamurozne noći s kristalnim lusterima i živim jazz bendom. 

Jednom su, prisjeća se, organizirali vjenčanje za par koji je radio u filmskoj produkciji. 'Htjeli su da gosti dobiju karte za ‘filmsku premijeru’. Pretvorili smo dvoranu u kino s crvenim tepihom – i bilo je savršeno.'

DSC01595.jpg
Foto: Press

Kad se emocija dogodi u pravom trenutku

Najveća tajna uspješnog vjenčanja ne leži u dekoru nego u tajmingu. Torta mora stići kad energija u sali kulminira, a mladenci trebaju trenutak tišine prije prvog plesa.

'Mi nismo samo domaćini', kaže Tea. 'Mi smo oni koji paze da emocija ima svoj ritam.'

Dok priča, njezin tim u pozadini testira svjetlosni prijelaz s tople u jantarno-zlatnu nijansu – da torta izgleda kao da lebdi. Nitko to možda neće primijetiti, ali svi će osjetiti.

DSC01635.jpg
Foto: Press

Hrana koja miriše na domaće, izgleda kao iz filma

Kuhinja Gastro Globusa diše kao orkestar pod dirigentskom palicom chefa Tomislava Raiča. I dok konobari prolaze hodnicima, on na tanjur slaže file brancina s kremom od celera i limuna, posut ručno kandiranim kaparama. U pećnici se dovršava gratinirani batat s timijanom, a na stolu čeka mirisna domaća pogača. Jedan stol ima mediteranski meni s ribom i maslinama, drugi vegetarijanski s artičokama i kaduljom, treći – sporo pečenu teletinu s glaziranim mrkvicama i kestenom u medu.

Prije sat vremena nazvali su mladenci: 'Zaboravili smo na bakine štrukle, možete li ih dodati?'

vjenčanje svadba globus zagreb 8.jpg
Foto: Press

Chef se samo nasmijao. U toj se kuhinji tradicija i improvizacija ne isključuju – one se nadopunjuju. U ponoć, kad gosti plešu, miris juhe mami s ulaza, a na pomoćnom stolu čekaju minijaturne čašice s mousseom od tamne čokolade i borovnica.

'Ne znam zašto, ali svaka svadba kod nas ima neki trenutak koji te zadrži u nosu i sjećanju', kaže Tea.

_DSC8012.jpg
Foto: Press

Trenuci koji ostaju u sjećanju

Jednom su morali organizirati svadbu usred ljetne oluje. Kiša je padala kao da testira njihovu izdržljivost. Dok su gosti čekali pod šatorom, tim je u petnaest minuta preuredio cijelu dvoranu. Kad su mladenci ušli, sve je djelovalo savršeno planirano.

'I to je najveći kompliment koji možeš dobiti', kaže Tea. 

1DSC01740.jpeg
Foto: Press

Drugi put su, deset godina poslije, u dvorani dočekali isti par – sada na godišnjici braka. Donijeli su album, sjeli za isti stol, a Tea ih je dočekala s buketom istog cvijeća i istim jelom kao na njihovu svadbu - pečenom janjetinom u umaku od crnog vina i smeđeg maslaca.

Nasmijali su se: 'Isti miris, ista pjesma.'

I baš tada, kaže Tea, sve postane jasno: prostor koji je bio pozornica postaje mjesto na koje se ljubavne priče vraćaju po nastavak.

_DSC2007.jpg
Foto: Press

Ljubav u punom kadru

Gastro Globus nije samo mjesto za vjenčanja. On je pozornica koja se svaki vikend pretvara u nešto novo – toskansku terasu, gradski rooftop party, mirisni vrt ili bajku od svjetla. Sve se mijenja, osim jednog: osjećaja da netko pazi na svaki detalj.

'Ne volim riječ 'organizator'', kaže Tea.

'Mi smo više poput redatelja koji samo puste da ljubavna priča ide svojim tempom.'