Kako opisati Uskrs bez da se spomene riječ Uskrs? Francuska salata, šunka i pisanice tri su gastro klasika koja najbolje definiraju ovaj kršćanski blagdan, odnosno sve ono što se događa oko stola u domu većine onih koji ga slave. Za tradicionalnu uskrsnu košarici, koja uz već navedene namirnice, obuhvaća i mladi luk, janjetinu, odojak, kolače…, građani će, procjenjuje se, ove godine morati izdvojiti više novca nego lani ili u prosjeku od 120 do 250 eura. Blagdani su prilika da se obitelj okupi za stolom, a pametno planiranje kupnje način da svi uživaju u omiljenim okusima i uskrsnim klasicima bez prevelikog opterećenja za kućni budžet. Donosimo recepte za najfinije, najpovoljnije i najbrže gotove uskrsne delicije – klasične za one koji vole tradiciju, ali i recepte s nešto drukčijim tvistom. Sastojke smo pronašli u Eurospin trgovinama, koje nas uvijek oduševe pristupačnim cijenama, kao i izborom namirnica. Da, sigurno ste primijetili da ćete tamo, uz klasične, uvijek naći i proizvode s posebnim tvistom, baš kao što su i naši recepti.
Puno je simbolike u namirnicama koje jedemo za Uskrs. Šunka je, primjerice, simbol slavlja, obilja i "povratka radosti“ nakon skromnijeg razdoblja korizme. Uz šunku se na blagdanskom stolu jedu i jaja (simbol života), hren (snaga), pogača ili kruh (plodnost i zajedništvo). Sve to zajedno čini jednu lijepu simboličnu cjelinu.

Punjena jaja sa šunkom

Punjena jaja sa šunkom brzo su i jednostavno predjelo koje će dati zanimljiv tvist na blagdanskom stolu. Super je činjenica što su pripremljena bez majoneze, što ih čini lakšom verzijom od tradicionalne. Priprema punjenih jaja sjajna je prilika za kreativnost. Iz jednog recepta možete pripremiti veću količinu jaja i nadjeva, a zatim dodati razne vrste ukrasa kako bi jaja izgledala drukčija, a time i impresivnija na svečanom stolu. Od dodataka možete koristiti klice, primjerice klice rotkvice zbog njihove ružičaste boje; dimljenu mljevenu papriku, jer će dati boju i dašak okusa dima ili čak jestive latice cvijeća.

Punjena jaja.jpg
Foto: Goodbalancedfood

Sastojci: 7 jaja, 80 g krem sira, 60 g šunke, 1-2 žlice grčkog jogurta, 1 žlica nasjeckanog kopra, dimljena paprika (za posipanje), sol, papar

Priprema: jaja tvrdo skuhajte, ohladite u hladnoj vodi i ogulite, a zatim ih prepolovite. Šunku sitno narežite, a kopar nasjeckajte, ostavite sa strane. U posebnu zdjelu prebacite sve žumanjke i dobro ih izgnječite vilicom. Dodajte krem sir, grčki jogurt, šunku i kopar. Sve miksajte dok ne dobijete kremastu, prilično gustu smjesu. Pripremljenu pastu žlicom vraćajte u polovice bjelanjaka. Na kraju po vrhu pospite prstohvatom dimljene paprike.

Šunka u kruhu

Sastojci: 500 g brašna, 1 žličica soli, 30 g kvasca, 50 ml ulja, 1 šunka (but, u komadu), 1 jaje za premazivanje
Priprema: u zdjeli pomiješajte brašno i sol. Kvasac rastopite u 300 ml mlake vode, a zatim dodajte ulje. Ulijte tu mješavinu u brašno pa zamijesite mekano tijesto koje neće biti ljepljivo. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom pa ga stavite na toplo mjesto da se diže. Istresite tijesto na radnu površinu, koju ste posuli brašnom. Šunku skuhajte u slanoj vodi i ogulite joj koru ili u Eurospinu kupite već gotovu Premium kuhanu šunku iz komada buta. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 2 cm i širinu koja odgovara duploj veličini šunke (kako biste tijesto mogli obložiti oko šunke). Smotajte tijesto oko šunke, položite u lim obložen papirom za pečenje pa ostavite da se diže još pola sata. Pećnicu unaprijed zagrijte na 210 °C. Tijesto uz pomoć kista premažite razmućenim jajetom. Pecite šunku oko 20 minuta tako da poprimi zlatnu boju.

Francuska salata – klasična priprema

francuska salata
Foto: Shutterstock

Sastojci: 1 mix povrća za francusku salatu, 300 g premium kuhane šunka iz komada buta, 200 g kiselih krastavaca, 7 tvrdo kuhanih jaja, 500 g majoneze
Priprema: skuhajte jaja i kad se ohlade narežite ih na sitne komadiće. Na sitno narežite šunku i kisele krastavce. Sve pomiješati sa povrćem za francusku salatu, začiniti solju, paprom i sokom od limuna. Dodajte majonezu i ostaviti u hladnjaku da se ohladi. Ako želite light verziju, umjesto majoneze, možete koristiti mješavinu milerama i jogurta.

Kupnja u Eurospinu.png
Uskrsna košarica iz Eurospina – najpovoljnija i najukusnija opcija: maslinovo ulje, 4,99 €; Mix povrća za francusku salatu, 1,89€, Premium kuhana šunka iz komada buta, 1,69€ Foto: promo

Francuska salata – moderan tvist

Sastojci: 1 mix povrća za francusku salatu, 1 šalica slanutka (kuhanog ili konzerviranog), 3 žlice suncokretovih sjemenki, šaka svježeg peršina, 1 žličica slatke crvene paprike, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar
Za umak: 200 g svježeg sira, 3 žlice prirodnog jogurta, 2 žlice ribanog tvrdog sira (po želji), 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica limunovog soka, ½ žličice Dijon senfa, ½ režnja češnjaka, sol, papar
Priprema: pomiješajte povrće i slanutak te začinite crvenom paprikom, peršinom, solju i paprom. Tostirajte sjemenke suncokreta na suhoj tavi dok blago ne porumene. Pomiješajte ih sa smjesom te začinite maslinovim uljem.
Sve sastojke za umak stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Ako je umak pregust dodajte malo mlijeka i nastavite miksati. Prelijte umak preko salate.

Slana torta od šunke i sira

slana torta od šunke i sira
Foto: Shuttrestock

Sastojci: 20 kriški šunke, 8 kriški sira, 200 g špinata, 8 jaja, kore sa savijače, začini (timijan, peršin, češnjak u prahu, maslinovo ulje)
Priprema: u zdjelu dodajte osam jaja, pa ubacite sušeni vlasac,koju ste poprsklai maslinovim uljem izlijte jaja pa ih miješajte nekoliko minuta. Nemojte ih ispeći do kraja, samo do pola.
Okrugli kalup za torte promjera 18-20 cm premažite maslinovim uljem. U njega stavite prvu koru za savijače i utisnite je na dno, a rubove ostavite da vise preko kalupa. Potom koru premažite maslinovim uljem. Tako položite još 2 kore.
Na prvi sloj kora dodajte polovicu količine jaja, blanširani špinat, potom 10 kriški šunke, a na njih 4 kriške sira (primjerice, mozzarelle u listićima).
Nastavite slagati, ali sad obrnutim redoslijedom. Prvo stavite sir, zatim šunku, špinat i na kraju ostatak jaja. Još jednu koru položite na vrh torte.
Tortu pecite na 190 °C barem 70 minuta

Pisanice

prirodno bojanje jaja za Uskrs
Foto: pexels

Kako nema Uskrsa bez pisanice, otkrivamo kako obojiti jaja bez korištenja „kemikalija“. Ako ste više za praktična rješenje, tu je opet Eurospin sa svojim izborom gotovih pisanica.

Žuta – 2 šalice vode, 3 žlice kurkume, 2 žlice vinskog octa
Crvena – 2 cikle (oguljene i naribane), 5 šalica vode, 5 žlica vinskog octa
Narančasta – ljuske od 4 žuta luka, 3 šalice vode, 3 žlice vinskog octa
Plava – 5 šalica nasjeckanog ljubičastog kupusa, 5 šalica vode, 5 žlica vinskog octa
Sivo-ljubičasta – 1 šalica smrznutih borovnica, 2 šalice vode, 2 žlice vinskog octa

Postupak: pripremljeni proizvod/začin stavite u posudu s vodom i zakuhajte te poklopljeno kuhajte na laganoj vatri otprilike 30 minuta. Procijedite tekućinu u posebnu zdjelicu u koju ćete kasnije staviti jaja (na zdjelu označite koji ste proizvod koristili kako biste znali koju boju možete očekivati). Dodajte ocat u otopinu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije bojanja jaja. Za bojanje jaja, stavite tvrdo kuhana jaja u otopinu boje u hladnjak na 1 sat ili ovisno kakvu nijansu želite postići.

*Sadržaj nastao u suradnji s Eurospinom.