Zahvalnost , ispunjavajući osobni odnosi i unutarnji mir, glavne su odrednice sretnih ljudi, kažu istraživanja. Sreću će psiholozi definirati kao generalno stanje zadovoljstva životom, no nerealno je očekivati da ćemo uvijek biti sretni. Taj važan subjektivan osjećaj zadovoljstva, koji je, ustvari, sreća, postiže se ničim drugim nego voljom da se izdignemo iznad nevolja i uživamo u svakom danu. A to ćemo moći ako se, malo za promjenu, okrenemo sebi.

Usporite!

Carlo Honoré, kanadski novinar i autor svjetskog bestselera "Pohvala sporosti“, kaže da rješenje za više životnog zadovoljstva leži u usporavanju. Ideja o usporavanju nije novijeg datuma, još su stari Latini govorili - Festina lente! No danas u moderno doba, prepunom stresa, ona doživljava renesansu. Prema Honoréu, brzo označava sve što je stresno, agresivno, analitičko, nestrpljivo, aktivno, kontrolirajuće, dok sporo označava mir, intuiciju, strpljivost, prijemčivost, pažljivost, nepokretnost. Iako svijet ne funkcionira prema tim savršenim pravilima i nerijetko je puno obveza nad glavom, važno je, kaže ovaj stručnjak, znati "promijeniti brzinu“ i stvoriti trenutke za usporavanje i opuštanje.

Ugrabite savršeni trenutak – svaki dan!

Franck Cappuccino.jpg
promo Volite li više hladnu ili toplu varijantu ovog omiljenog napitka? Što god bio vaš izbor, Frank Cappuccino jednostavan je i brz za pripremu

Ugoditi sebi možemo jednostavnije nego što mislimo. I običan ritual ispijanja kave može biti naš trenutak relaksacije i posvećivanja sebi. Osobito ako je obogaćen okusima novog Franck Cappuccina inspiriranog poznatim Kraševim pralinama: Bajaderom, Griottama i Fontanom. Franckov tim kušao je preko 300 pralina, pomno bilježeći arome, kako bi u konačnici došli do savršenog recepta za uživanje. Svaki od tri nova okusa donosi drugačiji doživljaj: Bajadera otkriva aromu nugata i prženih badema, Griotte kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, dok Fontana pruža osvježavajuću mentu u tamnoj čokoladi. Ovi napici pripremaju se jednostavno, u hladnoj i toploj varijanti, a osmišljeni su tako da zadrže karakteristike svojih čokoladnih uzora.

Carpe diem!

Što možeš učiniti danas, ne ostavljaj za sutra ili, ukratko, carpe diem, podučio nas je još prije dvije tisuće godina rimski pjesnik Horacije. I britanski sociolog i filozof Roman Krznaric u knjizi "Carpe Diem Regained: The Vanishing Art of Seizing the Day“ predlaže pet esencijalnih načina kako biti sretniji. Prema njegovom mišljenju trebali bismo: naučiti ugrabiti prave prilike (jer možda se pružaju samo jednom u životu); uživati u svakom danu punim plućima; živjeti u sadašnjem trenutku te biti spontaniji, jer ponekad je potrebno odbaciti zacrtane planove i rutinu.

U društvu je bolje!

druženje uz Franck Cappuccino
Shutterstock 

Iako nam se čini da su se ljudi danas generalno udaljili jedni od drugih, upravo u dobrim međuljudskim odnosima krije se izvor sreće. Što uopće znači imati uspješnu vezu? Psiholozi izbjegavaju postaviti univerzalne kriterije, no svi se slažu u jednom - ljepota bliskih odnosa jest u stalnom primanju i davanju. Kad je o partnerskoj vezi riječ, važno je ne upasti u zamku dječjih očekivanja i misliti da nam je partner dužan ispuniti sve želje. Što god vaš partner radi u vezi, barem djelomično čini to zbog načina na koji vi reagirate. Dakle, sva snaga je u nama. Da je u partnerstvu lakše doći do uspjeha, znaju i u naše dvije vodeće tvrtke, Francku i Krašu, koji su se udružili i na tržište nedavno lansirali nove okuse Franck Cappuccina - Bajadera, Griotte i Fontana. Od neodoljivog nugata, preko sofisticirane kombinacije tamne čokolade i višnje, do ledenog doživljaja mente u tamnoj čokoladi – sve su to načini uživanja solo ili u društvu.

Franck cappuccino.jpg
promo Otkrijte svoje favorite! Fontana pruža osvježavajuću mentu u tamnoj čokoladi , Griotte kombinira tamnu čokoladu s voćnim notama višnje, dok Bajadera otkriva aromu nugata i prženih badema

Kako multiplicirati sreću?

Neurotransmiteri u našem mozgu sposobni su prepoznati užitke i reagirati impulsima sreće. Lijepa riječ, zagrljaj, okus omiljene praline ili cappuccina…, 'detalji' su koji čine razliku. Da slatko, doista, usrećuje pokazala su nebrojena znanstvena istraživanja koja kažu da se to događa jer se, dok jedemo čokoladu, aktivira endorfin ili hormon sreće. Još kad se tome pridoda omiljeni ritual mnogih – druženje uz kavicu ili cappuccino – sreća se multiplicira. A multiplicirat će se, kažu psiholozi, i kad sebe damo za neki viši cilj i više dobro, kad se uključimo u inicijative koje se zalažu za promjene do kojih nam je stalo. Volontirajte, pomognite u zajednici kad to možete, slušajte dok vam drugi pričaju i istinski čujte ako vas trebaju, pozovite usamljenu osobu na 'čašicu' razgovora uz omiljeni okus novog Franck Cappuccina… Jer, sreća je veća ako se dijeli!

*Sadržaj nastao u suradnji s Franckom.