S mjesecom srpnjem, stigle su i prave ljetne vrućine. Kada je vani jako vruće, baš se nikome ne stoji za štednjakom - ali se, usprkos tome, svima fino jede. Što se nalazi na meniju za stolovima diljem Hrvatske?

Odlučili smo zaviriti u kuhinje naših prijatelja koji žive na različitih krajevima Hrvatske i otkriti njihove omiljene ljetne recepte. Odgovor na pitanje Što se kuha ovog ljeta?, bio je jednostavniji i brži no što smo očekivali – Talianetta!

Omiljeno ljetno jelo? Tjestenina, naravno!

Bez obzira ako se nalazimo u Istri ili u Dalmaciji, na istoku ili na sjeveru, tjestenina je jedno od najpopularnijih jela na meniju u svakoj sezoni, a osobito tijekom vrućih ljetnih dana. Osim što je ukusna, zasitna i savršena za različite kulinarske eksperimente i transformacije, tjestenina je u Talianetta izdanju i jednostavna i brza za pripremu što ju ističe kao savršeni izbor za svaki dan, a osobito za one dane kada je vani jako vruće i u kuhinji želimo provesti što je manje moguće vremena.

Talianetta tjestenina na tisuću načina

Talianetta tjestenina dolazi u deset različitih izdanja – od klasika poput tjestenine Carbonara i tjestenine Milaneze do Mac'n'cheese tjestenine inspirirane američkom kuhinjom i Wok tjestenina inspiriranih azijskom kuhinjom. Osim raznolikih okusa koje možemo pronaći u ponudi Talianetta tjestenina, uz nekoliko dodataka svoje omiljene Talianette tjestenine možemo dodatno začiniti ili transformirati u potpuno novo jelo.

Svaki ljubitelj ove tjestenine ima nekoliko recepata u rukava, a naši prijatelji iz cijele Hrvatske otkrili su nam svoje favorite. Mi smo ih već sve isprobali i izabrati samo jednog favorita je nemoguće.

Upravo je to razlog zbog kojeg vam u nastavku donosimo čak 7 odličnih recepata iz cijele Hrvatske s Talianetta tjesteninom u glavnoj ulozi!

TJESTENINA SA 4 SIRA NA BRAČKI NAČIN

Tjestenina sa 4 sira na brački način
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine sa 4 sira
sušene smokve
orasi
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 žlice naribanog parmezana

Priprema:

Skuhajte Talianetta tjesteninu sa 4 vrste sira prema uputama na pakiranju. Dok se tjestenina sa 4 sira kuha, nasjeckajte sušene smokve i orahe. Na zagrijanu tavu dodajte malo maslinovog ulja i popržite sušene nasjeckane smokve i orahe.

Posluživanje:

Na Talianetta tjesteninu sa 4 sira dodajte malo prženih smokava i oraha. Sve prelijte s još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

MAKARONI NAPOLETANA S OSVJEŽAVAJUĆOM SALATOM OD KRASTAVACA

Talianetta Makaroni Napoletana
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta Makaroni Napoletana
svježi krastavac
kiselo vrhnje
svježi kopar
sol i crni papar

Priprema:

Skuhajte Talianetta Makarone Napoletana prema uputama na pakiranju za samo 5 minuta. Dok se oni kuhaju, uz pomoć mandoline za rezanje povrća narežite krastavce na tanke ploške. Narezane krastavce pomiješajte s kiselim vrhnjem i nasjeckanim svježim koprom. Začinite sa soli i crnim paprom po vlastitom ukusu.

Posluživanje:

Brze i jednostavne Talianetta Makarone Napoletana u finom umaku od rajčice poslužite uz osvježavajuću salatu od krastavaca s vrhnjem i uživajte u ljetnim okusima čak i kad ste u žurbi!

MAC'N'CHEESE SA SLAVONSKIM TWISTOM

Talianette Mac'n'cheese
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta Mac'n'cheese
kulen
krušne mrvice
peršin

Priprema:

Skuhajte Talianetta tjesteninu Mac'n'cheese prema uputama na pakiranju. Trebat će vam samo 10 minuta! Nekoliko šnita kulena narežite na trake i prepecite na zagrijanoj tavi nekoliko minuta. Dodajte dvije žlice krušnih mrvica i pržite još minutu, dvije dok kulen postane hrskav, a krušne mrvice zlatne boje.

Posluživanje:

Talianetta tjesteninu Mac'n'cheese pospite s prženim kulenom i krušnim mrvicama kako biste ovom američkom klasiku dali zanimljivi slavonski twist! Na kraju, dodajte malo nasjeckanog svježeg peršina radi boje i svježine.

CARBONARA SA ŠPAROGAMA U PRŠUTU

Talianetta tjestenina Carbonara
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine Carbonara
šparoge
pršut
crni papar
mediteransko začinsko bilje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Dok se pećnica zagrijava, operite šparoge, osušite ih te odstranite donji vlaknasti dio podanka. Kriške pršuta prerežite na pola i svaku šparogu omotajte polovicom kriške pršuta. Omotane šparoge poslažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da krajnji rub kriške pršuta okrenete dolje kako bi se „zapečatio“. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 7-8 minuta. Šparoge zatim uz pomoć kista premažite masnoćom koju je pustio pršut, začinite ih paprom i mediteranskim začinskim biljem pa vratite u pećnicu na još 7-8 minuta, dok ne omekšaju. Dok se šparoge omotane pršutom peku, pripremite Talianetta tjesteninu Carbonara prema uputama na pakiranju.

Posluživanje:

Servirajte Talianetta tjesteninu Carbonara s nekoliko šparoga u pršutu. Jedno pakiranje ove tjestenine bit će dovoljno za dvije osobe. Ako kuhate za cijelu obitelj, samo prilagodite količinu ovisno o broju okupljenih za stolom i uživajte u jako brzom, ali jako finom ručku ili večeri.

MAKARONI BOLOGNESE UZ CAPRESE SALATU

Talianette Makaroni Bolognese
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta Makarona Bolognese
mozzarella
rajčica
svježi bosiljak
maslinovo ulje
krema na bazi balzamičnog octa
sol i papar
parmezan

Priprema:

Skuhajte Talianetta Makarone Bolognese prema uputama na pakiranju. Osam minuta, koliko je potrebno da se ova Talianetta skuha, bit će vam dovoljno za pripremu Caprese salate. Narežite mozzarellu i rajčicu na tanke ploške. Posložite ih na tanjur, dodajte listiće svježeg bosiljka. Začinite kombinacijom maslinovog ulja, kreme na bazi balzamičnog octa, soli i papra.

Posluživanje:

Servirajte Talianetta Makarone Bolognese uz naribani parmezan i Caprese salatu. Savršeni spoj klasika kojem ćete se uvijek iznova vraćati!

REZANCI U UMAKU OD GLJIVA UZ DODATAK TARTUFATE

Rezanci u umaku od gljiva i tartufate
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta rezanaca u umaku od gljiva
2 žličice istarske tartufate
ekstra djevičansko maslinovo ulje
parmezan

Priprema:

Skuhajte Talianetta rezance u umaku od gljiva prema uputama na pakiranju.
Nakon samo 5 minuta, vaši rezanci u umaku od gljiva bit će gotovi, te u njih umiješajte dvije žličice istarske tartufate i uživajte u klasičnom mirisu i okusu istarske kuhinje.

Posluživanje:

Aromantične Talianetta rezance umaku od gljiva i tartufate prelijte s malo vrhunskog maslinovog ulja. Na kraju, nemojte zaboraviti dodati malo svježe naribanog parmezana.

TJESTENINA MILANEZE I NAJFINIJA POHANA PILETINA

Tjestenina Milaneze i pohana piletina.jpg
Story 

Sastojci:

1 vrećica Talianetta tjestenine Milaneze
350g pilećih prsa
80g panko mrvica
1 žličica češnjaka u granulama
½ žličice slatke paprike
1 žličica soli
¼ žličice papra
1 jaje
ulje za prženje
zelena salata

Priprema:

Pileća prsa razrežite po dužini na pola kako biste dobili filete jednake veličine. U jednoj posudi razmutite jaje. U drugoj posudi pomiješajte panko mrvice, češnjak u granulama, slatku papriku, sol i papar. Svaki odrezak umočite u razmućeno jaje, a potom uvaljajte u smjesu panko mrvica i začina.
Piletinu pržite u zagrijanom dubokom ulju oko četiri, pet minuta sa svake strane. Kada porumeni sa svih strana, izvadite ga na kuhinjski papir koji će upiti višak masnoće.
Dok pržite meso, pripremite Talianetta tjesteninu Milaneze prema uputama na vrećici.

Posluživanje:

Talianetta tjesteninu Milaneze i hrskavu pohanu piletinu servirajte uz zelenu salatu. Dobar tek!

Talianetta specijal.jpg
Story 

Koji je vaš omiljeni recept?

Otkrili smo vam recepte ljubitelja Talianetta tjestenina iz cijele Hrvatske među kojima ćete sigurno pronaći neke nove favorite. Sada je red na vama!

Uključite se u naš kreativni natječaj, pripremite sebi Talianetta obrok - nama pošaljite fotografiju na kojoj se vidi Talianetta vrećica i opis svog obroka. Najkreativnije Talianetta fotografije i recepte nagrađujemo Talianetta paketom.

Više informacija o kreativnom natječaju pronađite na premium.story.hr/usred_ljeta_talianetta/.

*Sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.