Uživanje u kavi složeno je iskustvo - tu su bogate arome, utješna toplina, nadahnuće koje se dogodi u trenutku, ali i ljepota ispijanja iz omiljene šalice u kojoj je napitak poslužen. I, uistinu, kava nije samo sredstvo razbuđivanja, ona je ritual uz koji se opuštamo i u užurbanom danu krademo male trenutke za sebe. Dobro to zna i Valentina Šeb, 45-godišnja keramičarka, čije su keramičke šalice osvojile brojne kavoljupce ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu.
"I sama se nekada čudim odakle sve stižu narudžbe i kako su ljudi došli do nas. Krenuli smo u cijelu priču bez ikakvih očekivanja, no čini se da ljudi prepoznaju i cijene ručni rad, što mi je izuzetno drago“, kaže Valentina, vlasnica keramičkog obrta Odeata u Svetom Ivanu Zelini. Valentinu smo posjetili u ateljeu, kojeg trenutačno uređuje u kući smještenoj na zelenom brežuljku ovog pitoresknog kraja.

Odeata keramičke šalice
Foto: Robert Gašpert

Ljubav prema keramici, priča nam, traje 20 godina. Sve je počelo spontano, za vrijeme trudnoće, kad je morala mirovati. Kako bi 'ubila dosadu', upisala se na tečaj keramike i počela za sebe izrađivati različite predmete. U početku je to bio tek hobi, koji je s vremenom prerastao u posao - i to vrlo ozbiljan i iscrpljujući. Naime, za partnere iz Njemačke, Slovenije i drugih zemalja izrađivala je keramiku suvenirskog tipa. Bili su to uporabni predmeti, vaze, zdjele, figure, pločice vezane za neke znamenitosti gradova… – sve za veleprodaju – tako da gotovo nitko u mjestu uopće nije ni znao da se time bavi, jer proizvode nije bilo moguće kupiti 'na malo'.
"S vremenom sam se zasitila i htjela cijeli taj business malo ublažiti, raditi iz gušta i svoju ljubav prema keramici pretvoriti u jednu lijepu lokalnu priču. Prvo smo modelirali poslovanje, tj. promijenili asortiman, dobavljače materijala, boje, glazure, smislili dizajn i 2018. nastao je brend Odeata“, kaže Valentina. S Odeatom su otvorili novu stranicu u životu, pa su, kaže, htjeli da i ime bude originalno.

Odeata keramičke šalice
Foto: Robert Gašpert

"Na početku sam svoje šalice i zdjele dijelila prijateljima. Desilo se to da je moja poznanica, koja je poznavala svijet galerija i umjetnika, jednom došla do mene i oduševila se asortimanom. Zahvaljujući njoj krenula je suradnja s umjetničkim galerijama. Nakon tog prvog plasmana na tržište, odmah smo krenuli i s web trgovinom. Danas je to pravi obiteljski posao. Suprug  pomaže oko tehničkog dijela, tj. promjene i izrade kalupa, dok je kći je zadužena za narudžbe, što je izvrsna stvar da stekle praksu, s obzirom da je studentica ekonomije“, kaže Valentina.
Proizvodnja jedne šalice traje 12 do 15 dana. Prvo ju treba otisnuti u kalup (Valentinine šalice poznate su po reljefu čipke), ostaviti da se posuši, izvaditi iz kalupa i još 10-ak dana sušiti. Šalica potom ide u obradu, a onda slijede i tri paljenja – svako po barem osam sati na jako visokim temperaturama.

Odeata keramičke šalice
Foto: Robert Gašpert

"Keramika je posljednje vrijeme hit, baš kao i radionice keramike. Kad ću dovršiti uređenje studija i imati uvjete, i sama planiram taj iskorak. Voljela bih prenijeti svoju ljubav prema keramici i na druge ljude, da kod mene mogu doći terepeutski, neopterećeno, družiti se i uživati u kreativnom opuštanju. Želja mi je jednoga dana krenuti i s proizvodnjom keramičkog posuđa“, otkriva Valentina, koja nam je u njezinim, sasvim posebnim šalicama, poslužila i nimalo običnu kavu - s prženim lješnjacima, agavinim sirupom i s O'Plant biljnim napitkom.
O'Plant Zob Barista biljni napitak od zobi ne sadrži laktozu, lako je probavljiv i pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave, ali i mnogobrojnih slastica. Kavi daje bogatu pjenastu strukturu i punoću okusa. Bez dodanog je šećera, kremozan i maksimalno ukusan!

Lješnjak latte

Odeata keramička šalica i kava pripremljena s O'PLant biljni napitkom
Foto: Robert Gašpert

Sastojci: 1 šalica espressa, 120 ml O'Plant Zob Barista biljnog napitka, 20 ml agavinog sirupa (ili količina po želji, ovisno koliko želite da je napitak sladak), komadići prženog lješnjaka

Odeata keramička šalica i kava pripremljena s O'PLant biljni napitkom
Foto: Robert Gašpert

Priprema: skuhajte espresso i pomiješajte ga sa zagrijanim O'Plant Zob Barista biljnim napitkom. Dodajte agavin sirup te sve dobro promiješajte (možete koristiti i ručnu pjenjaču ili štapni mikser). Kad se svi sastojci sjedine, pospite komadićima prženog lješnjaka.

kava s O'Plant Barista biljnim napitkom od zobi u keramičkoj šalici Odeata
Foto: Robert Gašpert

kava s O'Plant Barista biljnim napitkom od zobi u keramičkoj šalici Odeata
Foto: Robert Gašpert

Uz umjetnost kreiranja fantastičnih napitaka, i umjetnost posluživanja kave postala je sastavni dio moderne kulture. Istinski hedonistički i estetski užitak moguć je samo u savršenom spoju kreativnih okusa kave i savršene šalice u kojoj je poslužena. Baš kako je to za nas 'režirala' i Valentina.

OPlant-infografika-2024.jpg
Foto: Story

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom O'Plant i kompanijom Podravka.