Omiljeni domaći chef David Skoko u devet nastavaka gledateljima donosi pravu vinsku i gastronomsku poslasticu i vodi ih na put cijelom Hrvatskom, od Slavonije i Baranje, Krka, Zadra, Pelješca, Plešivice do rodne Istre. Jedan od nastavaka sniman je u Zagorju, u kleti Bolfan, gdje je prošlog tjedna organizirano druženje s ekipom cijelog serijala koji je prošle godine premijerno prikazan na HTV-u.

- Htjeli smo razgovarati o tome kako vinari zaista žive jer postoji ideja da je to vrlo elitno zanimanje. To su ljudi vezani uza zemlju, rade na zemlji i cijele obitelji sudjeluju u tim zahtjevnim i cjelogodišnjim poslovima - rekla je producentica Inja Korać.

IMG_1303.jpg
promo 

- Nadam se da smo uspjeli prenijeti emocije koje smo doživjeli dok smo bili s tim ljudima. Prekrasno je što ti vinari nisu samo tvorci vrhunskih vina i veliki promotori hrvatske gastronomije, nego i obični ljudi koji vode normalan život i uložili su puno truda u svoj posao kojim se bavi nekoliko generacija. Jako mi je važno pokazati koliko je za sve nas dobar i važan taj generacijski razvoj. Drago mi je što će sada i ljudi izvan Hrvatske vidjeti i cijeniti život u skladu s prirodom - rekao je slavni chef koji je tijekom snimanja doživio mnogo zanimljivih situacija u kojima je puno toga i naučio.

IMG_1666.jpg
promo 

IMG_1732.jpg
promo 

Prvi je put pržio ribu u svinjskoj masti i odlično je ispala, a kulenovu seku iskoristio je kao podlogu za ukusnu povrtnu juhu.

- Kada u lonac ne staviš ništa loše, najčešće ispadne dobro. Takvih izvanrednih situacija bilo je svaki dan pa smo na licu mjesta smišljali nove fore kako bismo skuhali nešto što, lokalno, ali možda do tada nije bilo tako spremljeno. Ili možda samo nije do tada bilo tako zabilježeno - kaže Istranin i dodaje:

IMG_1758.jpg
promo 

- Puno je lakše raditi prema nekom programu, to je sigurnija varijanta, ali mislim da se najljepše stvari ne dešavaju u sigurnoj zoni, nego u trenutku. Takve trenutke treba znati prepoznati. U našem putopisu bili smo okruženi iznimno pametnim ljudima koji su bili dio produkcijskog tima. Inja je nindža i sve je držala pod kontrolom, sve je naše ludosti usmjerila prema kvalitetnom projektu. Redatelj Gonzo nevjerojatan je na terenu i odlično se snalazi u nepredviđenim situacijama. Godinama je snimao s Letom 3 pa zna što su ludosti. A ja sam prirodnjak, volim prirodu i jako se dobro snalazim u novim situacijama. Više ih volim nego one programirane i razrađene, ove me više inspiriraju. Ali nismo srljali u gluposti, nego bismo odmah razradili vrijedi li nešto ili ne.

IMG_2264.jpg
promo 

Isprva se činilo kao ludost, ali kako svi potvrđuju, poslije se pokazalo kao velika vrijednost što su obroke pripremali vani, na otvorenom plamen. Našli su najprije 130 kilograma tešku peć, ali odmah je postalo jasno da je preteška za putovanje. Na kraju je zvijezda serijala postala peć Blacky od svega 80 kilograma koja je s ekipom proputovala Hrvatsku uzduž i poprijeko.

IMG_2758.jpg
promo 

IMG_2483.jpg
promo 

IMG_2066.jpg
promo 

Gdje god bi došli, Skoko je pronalazio inspiraciju u prirodi, okruženju i kako kaže, nema dijela Hrvatske u kojem se ne mogu napraviti ukusna jela samo od onoga što zemlja nudi.

- Hrvatska je toliko prirodno bogata, ima svega i svačega i najteže bi mi bilo raditi u gradu, da moram otići u neki supermarket. Priroda je neiscrpan izvor i inspiracija i kada pogledam ovaj vinograd, vidim četiri, pet biljaka koje su jestive i do kojih možemo napraviti predivnu salatu. Samo malo dalje možemo nabaviti namirnice za divan regionalni jelovnik koji se ne bih ustručavao prezentirati najistančanijim nepcima - objašnjava David, koji ne krije koliko je i njemu ovaj serijal bio poučan.

- Naučio sam jako puno o vinu. Kao i većina kuhara, znam osnove, čak sam prije dvadesetak godina završio sommelierski tečaj. Završio sam srednju poljoprivrednu školu u kojoj sam učio o vinarstvu i vinogradarstvu, ali nemam svoj vinograd i nisam nikada proizveo svoje vino. U teoriji znam kako se to radi iako rijetko pijem vino, općenito alkohol jer više volim biti trijezan.

IMG_2766.jpg
promo 

Svjestan sam da puno toga ne znam, ali brzo učim. Drago mi je da su gledatelji vidjeli kako me nije sram moga neznanja. Dapače, želim naučiti, jako sam znatiželjan i volim ostati ‘paf’. Nisam znao sve što sam možda trebao znati o vinu, ali emisija zapravo nije o tome nego o vinarima. Nismo se opterećivali sortama, nego osjećajem koji vinari doživljavaju izradom vina i stvaranjem dugoročnih generacijskih vrijednosti. Emisija je bila o ljudima, a ja sam ljubitelj ljudi više nego vina - rekao je Skoko kojemu je obitelj uvijek na prvome mjestu.

Tako se veseli Uskrsu kada će se oko stola okupiti njegovi najmiliji.

IMG_2751.jpg
promo 

IMG_2763.jpg
promo 

- Uskrs je blagdan koji tradicionalno slavim uz širu obitelj, kod roditelja gdje se svi okupimo. Jelovnik je tradicionalan i s puno ribe. Sve za Uskrs pripremi moja majka jer ona to uvijek odlično napravi, a mi dođemo dan prije ili to jutro i radimo što god nam kaže. Vjerujem u tradiciju i važnost okupljanja obitelji oko stola. Nažalost, nisam često doma jer puno radim, često sam na putu, a kada nisam, u vlastitoj sam kuhinji i najčešće kuham za one koji se druže oko stola. Ali svaki trenutak u životu želim podijeliti sa svojom obitelji i najljepše mi je druženje za stolom. Želim što češće, ako je moguće svaki dan ručati sa svojom obitelji za istim stolom - zaključuje Skoko.