Piskavica je biljka za koju se vjeruje da potiče rast kose i poboljšava njezinu kvalitetu, a medicinska istraživanja dokazala su da piskavica može spriječiti gubitak kose.
Što je piskavica i za što se koristi?
Biljka piskavica potječe iz južne Europe, Sredozemlja i zapadne Azije. Izgleda slično djetelini, a ima okus i miris poput javorovog sirupa.
Mnoge kulture ga koriste u medicini i kuhanju. U azijskim, južnoeuropskim i sjevernoafričkim tradicijama koristio se za probleme s dijabetesom i kao pomoć pri dojenju.
U ayurvedskoj i kineskoj medicini koristili su ga za poboljšanje probave i poticanje trudova, ali i za poboljšanje općeg zdravlja i metabolizma.
Piskavica i rast kose
Neka rana istraživanja pokazala su da sjemenke piskavice mogu liječiti blagi do umjereni gubitak kose kod muškaraca i žena. Stručnjaci nisu pobliže objasnili kako djeluje, ali vjeruje se da piskavica može potaknuti cirkulaciju krvi i da to utječe na kosu.
Istraživanja na životinjama također su pokazala da biljno ulje pomiješano s ekstraktom sjemenki piskavice može povećati debljinu i rast kose.
Iako postoji dokazana veza između upotrebe piskavice i sposobnosti zaustavljanja gubitka kose, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li i kako piskavica pomoći pri rastu kose.
Kako koristiti piskavicu?
Ako želite pokušati koristiti piskavicu za kosu, imate dvije mogućnosti. Možete ga koristiti tijekom kuhanja ili ga nanijeti izravno na vlasište.
Piskavica je sigurna za korištenje u prehrani, ali trebali biste je izbjegavati ako ste alergični na slanutak ili kikiriki. Lokalna primjena na vlasište najbolja je ako piskavicu uzimate u obliku praha.
Drugi načini za poticanje rasta kose
Budući da nije dokazano da piskavica potiče rast kose, stručnjaci savjetuju isprobavanje drugih metoda.
Najvažnija stvar za kvalitetu kose je zdrava prehrana. Vrlo je važno imati uravnoteženu prehranu, a istraživanja su pokazala da prehrana bogata svježim začinskim biljem i salatom može smanjiti rizik od muške ili ženske ćelavosti.
Također biste trebali jesti hranu bogatu proteinima, a evo nekoliko visokoproteinskih namirnica:
• Meso, posebno perad i crveno meso
• Objektiv
• Losos i druge masne ribe
• Jaja, piše Lepa&Srećna.