Iako se nekad čini da je godina tek počela, zapravo smo već dobrano zagazili u 2024. i manje od šest mjeseci nas čeka do dolaska nove 2025. godine, a astrolozi su se već marljivo dali na predviđanje toga što nas čeka u narednoj godini.

O tome može govoriti i totem ispod kojeg će, prema kineskom kalendaru, proći: svaka od dvanaest životinja koje čine njegov krug ima svoj 'karakter', što znači da događaji koji nas očekuju u nadolazećoj godini mogu biti u velikoj mjeri unaprijed određeni.

Nova godina održat će se u znaku Zelene drvene zmije - trajat će od 29. siječnja 2025. do 16. veljače 2026. godine. Njezin totem nalazi se na šestom mjestu među 12 znakova kineskog kalendara, njezina prethodna vladavina bila je 2013., a sljedeća vladavina bit će 2037. godine.

Zmija je simbol mudrosti

Zmija je možda najtajanstvenije stvorenje kineskog horoskopa. U svim životnim situacijama, njegovi predstavnici vođeni su ne toliko razumom koliko intuicijom, iako su superiorniji od mnogih u mentalnim i intelektualnim sposobnostima. Zmije su proračunate i znaju iskoristiti svaku situaciju. Ne priznaju autoritete, pa se u svim okolnostima vode isključivo vlastitim mišljenjem. Zmije su ugodni sugovornici, iako više vole slušati nego pričati, ali sve njihove primjedbe pogađaju u mjesto. Osim toga, drugoj osobi znaju reći dobro, a loše prešutjeti.

Zmija.jpg
Shutterstock 

Stablo je mlado i zeleno

Ako vjerujete kineskoj astrološkoj tradiciji, karakter godine određuje ne samo totemski znak, već i element koji odgovara ovoj godini. Element 2025. je stablo, štoviše, ne jesensko stablo koje umire s opadanjem lišća, već proljetno stablo, mlado i zeleno. U pravilu, takve karakteristike ukazuju na uspjeh većine pothvata ovog vremena - rad na njima bit će mnogo plodonosniji od onih koji su ranije započeti, ali iz nekog razloga još nisu dovršeni. Također će biti dobrodošle svježe ideje i kreativan pristup rješavanju poznatih - ponekad prilično dosadnih - problema.

Društvene napetosti i vojni sukobi

Možda nas više od drugih pitanja zanima geopolitička situacija u svijetu – posebice u smislu društvenih napetosti i sukoba, uključujući i vojne. Zmija ne voli nagle promjene, pa se situacija u svijetu - i na bolje i na gore - neće promijeniti u ovom trenutku, pa će situacija kod nas najvjerojatnije ostati na istoj razini na kojoj je sada. Istina, postoji nada da će mirovni dogovori biti postignuti ove, 2024. godine, što znači da u godini Zmije oni neće biti prekršeni i da nas čeka mirno vrijeme.

Tehnički napredak

Zmija je usmjerena na stjecanje novih znanja, pa tehnološki napredak neće stati u ovom razdoblju. Njegov razvoj uglavnom će biti vezan uz umjetnu inteligenciju: nastavit će se automatizacija procesa u kojima se trenutno koristi ručni rad, promijenit će se rad transporta i zdravstvenog sustava – u njima je posebno važna upotreba novih tehnologija. Pojavit će se novi izvori obnovljive energije, naći će se načini rješavanja globalnih izazova poput klimatskih promjena i pandemija, što će utjecati i na kvalitetu života.

Zmija
Shutterstock 

Nijedan čovjek nije otok

Zmija nije kolektivno biće, pa će u nadolazećoj godini profesionalni uspjeh postizati uglavnom oni koji ćemo raditi sami – rijedak je slučaj kada je na terenu samo jedan ratnik. Naravno, ne treba odbiti pomoć u nekim posebno važnim slučajevima, ali pobjeda u novoj godini pripada usamljenim genijima koji se mogu osloniti samo na sebe, ali svoju slavu ne moraju dijeliti ni s kim. Istina, loša strana rada izvan tima može biti izloženost stresu – uostalom, teško je nositi sve na svojim plećima: u takvim je slučajevima poželjno uzeti time out, odmoriti se i sve će biti u redu.

Dobro vrijeme za promjenu posla

U godini Zmije ne samo da je moguće, već je i potrebno promijeniti posao - u zanimljiviji, kreativniji i financijski isplativiji. U karijeri bismo trebali težiti od jednostavnog prema složenom: svaki novi zadatak trebao bi biti teži i više obećavajući od prethodnog, stoga, ako smatramo da smo dosegnuli plafon na našem trenutnom radnom mjestu, trebali bismo tražiti nešto novo. U svom radu morate pokazivati ​​osobine poput pronicljivosti i snalažljivosti, a sve probleme rješavati promišljeno i polako. Također je važno težiti osobnom rastu i profesionalnom samousavršavanju, kao i praktičnosti i učinkovitosti.

Tko se dobro odmara, dobro radi

U godini Zmije ne biste trebali samo naporno raditi, već se i potpuno odmoriti – bez opuštanja nećete moći povratiti snagu za nove uspjehe. Potrebno je kvalitetno iskoristiti vikende, uzeti slobodno vrijeme i napraviti pauze tijekom radnog dana. Ovo je posebno važno za one koji brinu o svom zdravlju: bilo koju bolest je puno lakše spriječiti nego naknadno liječiti, piše Glossy