Ako ste se ikad pitali kako je uopće nastao jedan od prvih espressa na svijetu, priča seže daleko u tridesete godine prošlog stoljeća. Tada je Illy Ferenc, poduzetnik iz Beča, doputovao grad kave - Trst. Svoje ime prilagodio je novom podneblju, pa je danas tako poznatiji kao Francesco Illy - pionir u gotovo svim poljima proizvodnje te pakiranja kave.
Francesco Illy 1935. godine izumio je Illetu, prvi automatski espresso aparat u svijetu, a illycaffè krajem četrdesetih godina postaje prava obiteljska tvrtka koja u narednim godinama plasira prvu limenku kave, prve kapsule kave, otvara prvu pržionicu kave koja je brendirala kulturu ispijanja espressa u prekooceanskim zemljama te izumljuje prvi stroj za sortiranje kave kako bi izdvojio najkvalitetnije primjerke. Do pojave kapsula nije uopće bilo moguće zamisliti da priprema kave bude tako brza, a kava tako ukusna.
Kako je illycaffè bio prvi ambasador espresso kulture u Europi, nema boljeg načina kako napraviti pravi talijanski espresso nego na illy način! Priprema espressa uistinu je pravo umijeće, traje do tridesetak sekundi, a ono što izdvaja savršeni espresso od ostalih svakako je intenzivnost okusa i arome kave. Za dobar espresso kod kuće bit će vam potreban visokokvalitetni aparat za espresso, mljevena kava, vaga, tamper, voda i vaša omiljena šalica.
Mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite u ručku, a zatim je snažno pritisnite. Ako kava nije ravnomjerno pritisnuta, voda pronalazi put najmanjeg otpora, a to znači da će se iz mljevene kave ekstrahirati premalo aromatičnih i gorkih tvari. Za dobar espresso neophodna je ravna površina kave u košarici tzv. coffee bed. Protječe li kava prebrzo, ne ekstrahira se te espresso poprima kiseo okus. Ako pak teče presporo, prekomjerno se ekstrahira i espresso postaje jako gorak. Dobar espresso curi polako, ima zlatno-smeđu do tamno smeđu boju, gust je i umjereno gorkog okusa.
Važno je da espresso bude vruć tijekom posluživanja, a dobar espresso prepoznat ćete i po sloju kreme koja prekriva kavu i zadržava se tri do pet minuta. Dobri poznavaoci i ljubitelji espressa reći će vam i da kapljica ili dvije koje ostanu nakon ispijanja, moraju ostaviti smeđe tragove na dnu šalice. Sve potrebno za izradu vašeg savršenog espressa kod kuće ili u uredu možete pronaći na stranici Drinks.hr
Od 5.1. do 15.1. na www.drinks.hr moze ostvariti 15% popusta na sve Illy kave.