Mate Janković, jedan je od najmlađih šefova kuhinje u Hrvatskoj, a njegove su specijalitete već imali priliku isprobati naši predsjednici, njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani te holivudski glumci poput Catherine Zete Jones i Michaela Douglasa. - Primijetio sam da poznati vole jesti patke i prepelice. Sjećam se tako, primjerice, da sam pripremao pačja prsa kuhana u vakumu za Gi­ulianija. Za hrvatske predsjednike pripremao sam jednostavna klasična riblja jela - prisjetio se 33-godišnjak koji je počeo kuhati kao dječak. - Kao mali, tu i tamo bih nešto zakuhao. Najviše probleme. Isprva sam želio biti pomorac, no ipak sam krenuo za kuhara. Roditelji se nisu pro­tivili mojem izboru, dapače, podržali su me. Učinila mi se privlačnim ideja da i s tom profesijom mogu puno putovati, što se poslije pokazalo istinitim - kaže Mate koji se, osim radom u najbo­ljim restoranima u regiji, može pohvaliti i praksom izvan granica lijepe nam države, gdje je proveo nekoliko godina te iskustvom koje je stjecao u prestižnim restoranima poput The Fairmonta na Bermudima. - No najneobičniji sam recept, vjerovali ili ne, našao baš u Hrvatskoj, i to u Krmčinama pokraj Unešića, gdje sam naišao na janjeće iz­nutrice pod pekom - prepričao nam je član žirija showa ‘MasterChef’, koji trenutačno radi u zagrebačkom restoranu Baltazar. Iako oštar prema kandidatima, priznaje kako je i on u početku imao problema u kuhinji. - Šećer umjesto soli u riblji veloute...užas. Samo nisam siguran koliko je takva pogreška zapravo smiješna, pogotovo nakon kušanja - našalio se. A snalaze li se u kuhinji bolje muškarci ili žene? - To je pitanje vrlo slično vječnom pitanju - što je bilo prije, kokoš ili jaje. Ne volim generalizirati kad je o tome riječ, iako vjerujem da će mnogi moći donijeti neke zaključke upravo gledajući ‘MasterChef’ - diplomatski je odgovorio Mate koji, iako u dugogodišnjoj vezi, priznaje da djevojku nije impresionirao kuhanjem. - Iako se kuhanjem može mnoge impresioni­rati, smatram da mi to nije potrebno kako bih impresionirao ženu. Nisam pobornik izjave da ljubav ide kroz želudac. Ljubav treba unijeti u kuhinju, dakle, treba voljeti kuhati - to je reče­nica koju bi kuhari, pa tako i natjeca­telji ‘MasterChefa’ trebali usvojiti - objasnio je, ali ipak dodaje da kada pripadnice ljepšeg spola čuju za njegove kulinarske vještine, obično pokušaju izmamiti neku deliciju. No u kuhinji je, baš kao i u bilo kojem drugom aspektu života, za odlične rezultate potrebno uložiti puno ljubavi. - Volim taj posao, i sve što uz njega dolazi. Naravno, u skladu s tim uživam i u slobodnom vremenu koje dolazi nakon odrađenog napornog dana u kuhinji jer, nemojmo se zavaravati, uz sve vrline, to je i fizički zahtjevan posao, a upravo će i show ‘MasterChef’ pokušati demis­tificirati tu profesiju i pokazati što je sve sastavni dio života profesionalnog kuhara. Meni je ta profesija omogućila da jedno vrijeme živim i izvan Hrvatske, tako da uživam i u neprestanom prikupljanju iskustva, razmjenjivanju istih s drugim kulinarskim stručnjacima te neprestanom učenju i usavršavanju - zaključio je. Napisala Nikolina Kunić Fotografije Oleg Moskaljov, Getty, FilmMagic, WireImage, AP