Mate Janković, jedan je od najmlađih šefova kuhinje u Hrvatskoj, a njegove su specijalitete već imali priliku isprobati naši predsjednici, njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani te holivudski glumci poput Catherine Zete Jones i Michaela Douglasa. - Primijetio sam da poznati vole jesti patke i prepelice. Sjećam se tako, primjerice, da sam pripremao pačja prsa kuhana u vakumu za Giulianija. Za hrvatske predsjednike pripremao sam jednostavna klasična riblja jela - prisjetio se 33-godišnjak koji je počeo kuhati kao dječak. - Kao mali, tu i tamo bih nešto zakuhao. Najviše probleme. Isprva sam želio biti pomorac, no ipak sam krenuo za kuhara. Roditelji se nisu protivili mojem izboru, dapače, podržali su me. Učinila mi se privlačnim ideja da i s tom profesijom mogu puno putovati, što se poslije pokazalo istinitim - kaže Mate koji se, osim radom u najboljim restoranima u regiji, može pohvaliti i praksom izvan granica lijepe nam države, gdje je proveo nekoliko godina te iskustvom koje je stjecao u prestižnim restoranima poput The Fairmonta na Bermudima. - No najneobičniji sam recept, vjerovali ili ne, našao baš u Hrvatskoj, i to u Krmčinama pokraj Unešića, gdje sam naišao na janjeće iznutrice pod pekom - prepričao nam je član žirija showa ‘MasterChef’, koji trenutačno radi u zagrebačkom restoranu Baltazar. Iako oštar prema kandidatima, priznaje kako je i on u početku imao problema u kuhinji. - Šećer umjesto soli u riblji veloute...užas. Samo nisam siguran koliko je takva pogreška zapravo smiješna, pogotovo nakon kušanja - našalio se. A snalaze li se u kuhinji bolje muškarci ili žene? - To je pitanje vrlo slično vječnom pitanju - što je bilo prije, kokoš ili jaje. Ne volim generalizirati kad je o tome riječ, iako vjerujem da će mnogi moći donijeti neke zaključke upravo gledajući ‘MasterChef’ - diplomatski je odgovorio Mate koji, iako u dugogodišnjoj vezi, priznaje da djevojku nije impresionirao kuhanjem. - Iako se kuhanjem može mnoge impresionirati, smatram da mi to nije potrebno kako bih impresionirao ženu. Nisam pobornik izjave da ljubav ide kroz želudac. Ljubav treba unijeti u kuhinju, dakle, treba voljeti kuhati - to je rečenica koju bi kuhari, pa tako i natjecatelji ‘MasterChefa’ trebali usvojiti - objasnio je, ali ipak dodaje da kada pripadnice ljepšeg spola čuju za njegove kulinarske vještine, obično pokušaju izmamiti neku deliciju. No u kuhinji je, baš kao i u bilo kojem drugom aspektu života, za odlične rezultate potrebno uložiti puno ljubavi. - Volim taj posao, i sve što uz njega dolazi. Naravno, u skladu s tim uživam i u slobodnom vremenu koje dolazi nakon odrađenog napornog dana u kuhinji jer, nemojmo se zavaravati, uz sve vrline, to je i fizički zahtjevan posao, a upravo će i show ‘MasterChef’ pokušati demistificirati tu profesiju i pokazati što je sve sastavni dio života profesionalnog kuhara. Meni je ta profesija omogućila da jedno vrijeme živim i izvan Hrvatske, tako da uživam i u neprestanom prikupljanju iskustva, razmjenjivanju istih s drugim kulinarskim stručnjacima te neprestanom učenju i usavršavanju - zaključio je. Napisala Nikolina Kunić Fotografije Oleg Moskaljov, Getty, FilmMagic, WireImage, AP
Kuhanjem nismo osvojili bolje polovice, kažu Mate i Tomislav iz Masterchef-a
Stiže nam nova sezona serije ᾽Nobody Wants This᾽: Znamo kada i gdje gledati, te što nas očekuje u novim nastavcima
Osjećate se umorno, natečeno, bez koncentracije? Možda nije do umora, možda je do prehrane, vrijeme je za promjenu
Zvjezdani vodič od 15. do 17. kolovoza: Otkrijte što zvijezde poručuju svakom horoskopskom znaku u danima pred nama