Čini se da je trenutno sve... craft!. Ova tuđica koju prevodimo kao zanat dobila je na značenju dajući, vrlo često lažni, kredibilitet raznim proizvodima koji su često daleko od same srži svega što ona i u suštini znači. Riječ craft profilirala se unazad par godina, predvodeći tihu, ali prodornu revoluciju malih proizvođača koji su odlučili proizvoditi i nuditi tržištu drugačije, limitirane i konceptualno nišne proizvode. Upravo jedna takva priča je i ona osebujnog proizvoda nacionalne, ali i svjetske craft scene – The Artisan gina. Iza ovog nagrađenog i prepoznatog domaćeg zanatskog pića stoje tri godine postojanja vođene znanjem i vještinama dvije žene destilerke samog pogona, Majom Jakovac i Lanom Klipa, koje su nam dale intiman uvid u proces zanatskog stvaranja, motivaciji i planovima za budućnost.
Zaobiđimo definiranje craft ginova i fokusirajmo se na Artisan isključivo. Što je Artisan gin i koja je filozofija iza njega?
Maja: Destilerija je osnovana ne tako davne 2020. godine. Lana i ja smo od samih početaka uz brand i razvijamo organoleptički potpis pića. The Artisan je ubrzo prepoznat kao premium gin, te se pozicionirao u vrh nacionalnih i svjetskih lista što je i vidljivo kroz nagrade '2021 Bartender spirits awards GOLD' i '2020 IWSC quality award'.
Lana: Naša destilerija je jedina u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja svoj hand crafted gin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije. Uz bobice borovnice, destilat se dobiva maceracijom i pažljivim balansom 14 biljaka te začina koje nabavljamo od hrvatskih OPG-ova. Ono što je doista drugačije način je destilacije. Za razliku od ostalih koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili drugim naprednim sustavima, Artisan se proizvodi korištenjem hladne destilacije. Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na daleko nižim temperaturama od onih klasičnih koje su obično na temperaturama iznad 90°C. Manja upotreba topline stvara ujednačenost aroma u svakoj destilaciji i čini finalni proizvod laganim i vrlo pitkim.
Koliko je važno bilje u stvaranju Artisan gina? Koliko ste se oslanjale na lokalne dobavljače?
Maja: U našoj destilaciji koristimo isključivo dehidrirano bilje i začine, kontroliranog porijekla i proizvedeno na malim obiteljskim gospodarstvima. Uz bobice borovice koristimo još sveukupno 14 bilja i začina na čijoj recepturi se, dok se nije dobio savršen balans, radilo 25 dana. Posebno bismo izdvojili korijen hrvatskog cvijeta irisa, lavande, sladića, korijandera i bazge. Sam postupak proizvodnje garantira istu aromu i kvalitetu gina u svakom small batch punjenju. Na prvu će vas osvježiti citrusne note i korijander, a kao after taste ugodan badem i list masline.
Svi možemo prepoznati ono što nam okusom odgovara, ali iz stručne perspektive, kako možemo znati da je neki gin uistinu zanatski i premium?
Lana: Mnogo je faktora poput načina destilacije, postojanosti kvalitete i arome u svakom batch-u, kvaliteta sastojaka, te na kraju i premium ambalaža i distribucija. Jednostavno rečeno, pravi craft gin iza sebe ima stvarnu osobu ili mali tim poput Maje i mene. Možda zvuči patetično, ali znanje, posvećenost i strast osoba koje stvaraju određeni premium gin su ti koji određuju recept. Ta se individualnost ogleda u svakom džinu i nije nešto što možete kupiti ili masovno proizvoditi.
Na kraju, za one koji ga nisu probali, recite nam što je Artisan gin experience i kakva ga publika najbolje utjelovljuje?
Lana: Artisan u sebi nosi posvećenost, kvalitetu i lokalnost. Sama premium etiketa priziva potrošače koji si znaju priuštiti luksuz, ne u smislu financijski skupog proizvoda, već u formi premium užitka. Već je na samoj ambalaži vidljivo da vas konzumacijom očekuje drugačije putovanje i da je finalni okus nešto jedinstveno i zanatski. Uvijek mentalno uz Artisan vežemo one koji su dovoljno iskusni da prepoznaju trenutak i okus našeg proizvoda, pretačući taj isti experience u sve trenutke života koji i zovu konzumaciju takvih pića.
Arstisan je uživanje u sadašnjem trenutku, individualizam ugađanja samom sebi i istovremeno socijalni trenutak druženja kroz uživanje u kvaliteti, mirisu i okusu hand crafted proizvoda.