Jesen je sa svojim plodovima kao stvorena za uživanje u slasticama od prhkog tijesta. Pite, tartovi, galette – sve su to različite forme tijesta kojeg obožavano u slanim i slatkim varijantama, no u ovo doba godine, kad nam je priroda podarila puno plodova, poput jabuka, krušaka, šljiva…, malo više volimo njegovo slatko lice. A vole ga i mališani, barem ako je suditi po atmosferi na nedavno održanoj Zvijezda radionici u sklopu Food Marketa, gdje su se djeca uz pomoć gastro bloggerice Tanje Paustović Klaić, koja stoji iza Instagram Profila Cookam i guštam, sama okušala u pripremi gallette od jabuka.

Tanja Paustović Klaić na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

'Kako bi tijesto bilo prhko, svi sastojci moraju biti hladni, a ne sobne temperature, za razliku od dizanog tijesta koji traži toplo. Još je nešto jako važno – margarin, koji je osnova svakog dobrog tijesta, cijelo vrijeme moramo mrviti prstima, a ne stiskati cijelim dlanom, jer ga tako nećemo zagrijati', otkrila je Tanja. I, uistinu, mali dječji prstići potrudili su se izmrviti Zvijezda margarin u brašno, baš kao da ga lagano masiraju, te je smjesa brzo bila spremna za dodavanje drugih sastojaka.

'Ako vam u tijestu ostanu vidljivi komadići masnoće, ne trebate ih dalje razbijati; to je dobar znak i jamstvo prhkosti. Naime, kod prhkog tijesta, za razliku od dizanog, važno je da ne razvijemo gluten, što se događa kad predugo mijesimo tijesto', otkrila je polaznicima Zvijezda radionice bloggerica Tanja.
U vještini pripreme i oblikovanja tijesta okušala se i pjevačica Neda Parmać, koja je na radionicu došla s kćeri Adrijanom i iskreno priznala da joj kolači generalno ispadnu loše, pa da joj je drago što je uspjela razbiti predrasudu kako je priprema tijesta za pitu komplicirana.

Neda Parmač s kćeri Adrijanom na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

'Bilo mi je odlično, drago mi je da se Andrijana angažirala sto posto. Gotovo joj uopće nisam pomagala i definitivno mogu reći da je ova radionica bila i zabavna i korisna', rekla je Neda Parmać.
I, uistinu, dječica su ribala jabuke, rezali ih na kockice ili ploške, razvlačili tijesto, miješali jabuke s cimetom, limunovom koricom i orasima te naučili uz pomoć masnog papira oblikovati galettu u njezin konačan, pomalo rustikala, oblik.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

Djeca su posebno bila oduševljena što su svoju galettu mogli odnijeti doma i ispeći te tako podijeliti svoje prve kulinarske 'kreacije' s ostalim ukućanima. No Tanja se pobrinula da sve te divne okuse i mirise jeseni svi mogu isprobati i na licu mjesta, pa su polaznici na kraju druženja kušali Tanjinu pitu od jabuka, tart od krušaka i galettu od šljiva.
'Na isti način kao i za ove slatke pite, radi se i tijesto za slane pite, s time da se umjesto šećera stavi sol. Također, tijesto se može aromatizirati raznim začinima ili se u njega može naribati sir. Tada smo, zapravo, dobili kiš', otkrila je Tanja.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

I Petri Jovanović, senior brand managerici u Zvijezdi, bilo je sjajno na radionici.
'Ideja je bila da na zabavan način probamo oživjeti uspomene koje smo mi kao djeca imali sa svojim mamama i bakama. Tako sam i ja ovdje sa svojom kćeri došla naučiti kako na jednostavan i zabavan način napraviti pite s voćnim nadjevima i s druge strane stvoriti uspomenu koje će se i kad odraste rado sjećati', rekla je Petra Jovanović iz Zvijezde.

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: luka cerovina

priprema galette na Zvijezda radionici na Food Marketu
Foto: Luca Cerovina