Na Badnjak tradicionalno izbjegavamo meso i mesnu hranu, odnosno jedemo sve što je 'nemrsno', pa je riba, prvenstveno bakalar, na meniju većine koji poštuju ove običaje. Nemrs, dakle, znači da apstiniramo od mesne hrane, a post da je na Badnjak dozvoljeno najesti se do sita jednom i tako podnijeti svoju 'žrtvu'. No zašto ove godine ne biste isprobali nešto drugačiji jelovnik za Badnjak. Bakalar je izvrstan izbor, ali gastronomije je toliko bogata i široka da je prava šteta ne iskoristiti sve mogućnosti i kušati neke nove namirnice. Osim toga, puno je posla oko blagdana; treba pripremiti poklone, napraviti kolače, okititi božićno drvce…, pa je izvrsna ideja ukusan ručak za Badnjak skuhati za 20 minuta.

CRVENI BODEČNJACI FILET S KOŽOM 400g.png
Foto: Ledo

Jedan od najcjenjenijih primjeraka oborite ribe koja živi na velikim dubinama je crveni bodečnjak. dostupan je tijekom cijele godine te je zbog svoje nježne i mekane teksture vrlo ukusan i sočan obrok. Ledov crveni bodečnjak dolazi iz divljeg ulova i bogat je vitaminom D, bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama. Namijenjen je pravim poznavateljima morske ribe koji znaju cijeniti njegovo profinjeno bijelo meso. Evo, kako ga jednostavno pripremiti uz još jedan zdrav prilog – Ledo Quinoa mješavinu.

011605 LEDO QUINOA MJEŠAVINA 400G.png
Foto: Ledo

Sastojci: 400g Ledo Crveni bodečnjaci filet s kožom, komadić (1 cm) svježi đumbir, 1/2 svježeg ljutog feferona, 1 mladi luk, 1/2 limete (za posluživanje)

Za prilog:
400g Ledo Quinoa mješavina, 1/2 limete (sok i korica), 1 mladi luk, svježi korijandar, maslinovo ulje, sol
Priprema:

Odmrznite filete bodečnjaka i posušite papirnatim ručnicima. Maslinovim uljem nauljite lim za pečenje, položite filete.

Ogulite đumbir, naribajte ga pa u zdjelici pomiješajte s mladim lukom i feferonom narezanima na kolutiće. Dodajte malo maslinova ulja i promiješajte.
Ribu posolite pa prelijte mješavinom s đumbirom. Pecite 5-7 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa.
Na tavi zagrijte malo maslinova ulja pa istresite Quinoa mješavinu. Pirjajte je 10 minuta, povremeno promiješajte i pred kraj posolite.
Ohladite mješavinu na sobnu temperaturu pa u nju naribajte koricu pola limete, iscijedite sok limete te dodajte nasjeckani mladi luk i korijandar. Pokapajte s maslinovim uljem.
Poslužite bodečnjake s mješavinom, ribu prije jela pokapajte svježim sokom limete.

Više recepata pronađite OVDJE. No ne propustite ni ovjekovječiti lijepe trenutke s Ledo ribom i povrćem za vašim blagdanskim stolom. Naime, u tijeku je nagradni natječaj u kojem je glavna nagrada zimovanje na kućici na drvetu u Plitvnicama. Podijeli s njima fotografiju LEDO ribe i povrća u okruženju svog toplog doma i doživite pravu zimsku čaroliju u luksuznoj kućici na drvetu na Plitvicama. Najljepša fotografija osvaja sedam dana zimovanja za četveročlanu obitelj.

*Sadržaj nastao u suradnji s Ledom.