Na Badnjak tradicionalno izbjegavamo meso i mesnu hranu, odnosno jedemo sve što je 'nemrsno', pa je riba, prvenstveno bakalar, na meniju većine koji poštuju ove običaje. Nemrs, dakle, znači da apstiniramo od mesne hrane, a post da je na Badnjak dozvoljeno najesti se do sita jednom i tako podnijeti svoju 'žrtvu'. No zašto ove godine ne biste isprobali nešto drugačiji jelovnik za Badnjak. Bakalar je izvrstan izbor, ali gastronomije je toliko bogata i široka da je prava šteta ne iskoristiti sve mogućnosti i kušati neke nove namirnice. Osim toga, puno je posla oko blagdana; treba pripremiti poklone, napraviti kolače, okititi božićno drvce…, pa je izvrsna ideja ukusan ručak za Badnjak skuhati za 20 minuta.
Jedan od najcjenjenijih primjeraka oborite ribe koja živi na velikim dubinama je crveni bodečnjak. dostupan je tijekom cijele godine te je zbog svoje nježne i mekane teksture vrlo ukusan i sočan obrok. Ledov crveni bodečnjak dolazi iz divljeg ulova i bogat je vitaminom D, bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama. Namijenjen je pravim poznavateljima morske ribe koji znaju cijeniti njegovo profinjeno bijelo meso. Evo, kako ga jednostavno pripremiti uz još jedan zdrav prilog – Ledo Quinoa mješavinu.
Sastojci: 400g Ledo Crveni bodečnjaci filet s kožom, komadić (1 cm) svježi đumbir, 1/2 svježeg ljutog feferona, 1 mladi luk, 1/2 limete (za posluživanje)
Za prilog:
400g Ledo Quinoa mješavina, 1/2 limete (sok i korica), 1 mladi luk, svježi korijandar, maslinovo ulje, sol
Priprema:
Odmrznite filete bodečnjaka i posušite papirnatim ručnicima. Maslinovim uljem nauljite lim za pečenje, položite filete.
Ogulite đumbir, naribajte ga pa u zdjelici pomiješajte s mladim lukom i feferonom narezanima na kolutiće. Dodajte malo maslinova ulja i promiješajte.
Ribu posolite pa prelijte mješavinom s đumbirom. Pecite 5-7 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa.
Na tavi zagrijte malo maslinova ulja pa istresite Quinoa mješavinu. Pirjajte je 10 minuta, povremeno promiješajte i pred kraj posolite.
Ohladite mješavinu na sobnu temperaturu pa u nju naribajte koricu pola limete, iscijedite sok limete te dodajte nasjeckani mladi luk i korijandar. Pokapajte s maslinovim uljem.
Poslužite bodečnjake s mješavinom, ribu prije jela pokapajte svježim sokom limete.
Više recepata pronađite OVDJE. No ne propustite ni ovjekovječiti lijepe trenutke s Ledo ribom i povrćem za vašim blagdanskim stolom. Naime, u tijeku je nagradni natječaj u kojem je glavna nagrada zimovanje na kućici na drvetu u Plitvnicama. Podijeli s njima fotografiju LEDO ribe i povrća u okruženju svog toplog doma i doživite pravu zimsku čaroliju u luksuznoj kućici na drvetu na Plitvicama. Najljepša fotografija osvaja sedam dana zimovanja za četveročlanu obitelj.
*Sadržaj nastao u suradnji s Ledom.