Vrijeme blagdana sve je bliže i naveliko se promišlja što pripremiti za blagdanski stol. Donosimo provjereno dobre recepte koji će oduševiti vašu obitelj i goste, a uz kvalitetne namirnice, sve što još trebate je malo dobre volje te Kenwood Titanium Chef Patissier XL ili Kenwood Titanium Chef Baker kuhinjski uređaj te Braun štapni mikser MQ9.
Splitska torta
Biskvit:
10 dag smokava
10 dag datulja
8 dag badema
10 dag oraha
5 dag grožđica
2 žlice ruma
3,5 žlice oštrog brašna
9 bjelanjaka
malo soli
9 žlica šećera
Krema:
9 žumanjaka
9 žlica šećera
2 vanilin šećera
7 žlica gustina
9 dl mlijeka
25 dag maslaca
korica jedne naranče
Preljev:
2 žlice ruma
6 žlica soka od naranče
Dekoracija:
čokoladne mrvice za posipanje
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 °C. Lim za pečenje veličine 35 x 40 cm obložiti papirom za pečenje. Pet dag grožđica namočiti u 2 žlice ruma. Ocijediti, a rum ostaviti za preljev biskvita. Smokve, datulje, badem, orahe i grožđice nasjeckati. Dodati brašno i dobro izmiješati. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Polako dodati šećer i miješati dok smjesa ne počne sjajiti. 1/3 čvrstih bjelanjaka dodati nasjeckanom voću i brašnu te ručno izmiješati. Zatim dodati ostatak bjelanjaka i povezati obje smjese. Tijesto izliti na lim, izravnati i peći 18 – 20 minuta. Kad je biskvit pečen, ostaviti oko 15 minuta u otvorenoj, ugašenoj pećnici. Hladan biskvit prerezati po dužini na tri jednaka dijela – trake i oprezno oštrim nožem odvojiti od papira.
Staviti da zakuha 8 dl mlijeka, a 9 žumanjaka izmiješati sa 9 žlica šećera, 2 vanilin šećera, 7 žlica gustina i 1 dl mlijeka. Kad mlijeko zakuha, skloniti sa štednjaka, umiješati smjesu sa žumanjcima te vratiti na štednjak i kuhati uz neprestano miješanje oko 5 minuta. Maslac pjenasto izmiješati, dodati mu vruću kremu neprestano miješajući. Na kraju dodati naribanu koricu jedne naranče.
Dvije žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješati. Jednu traku biskvita preliti preljevom, namazati 1/3 kreme, zatim postupak ponoviti s preostalim biskvitom i kremom. Tortu namazati izvana kremom i posuti čokoladnim mrvicama. Ostaviti preko noći u hladnjaku.
Ideja više: Može se praviti torta okruglog oblika ako se namirnice za biskvit podijele na tri dijela i ispeku 3 biskvita. Omjer i izbor suhog voća prilagoditi vlastitom ukusu.
Savjet više: za savršene blagdanske slastice, ali i savršeno kuhanje cijele godine, nabavite Kenwood Titanium Chef Patissier XL kuhinjski uređaj uz kojeg će i najkompliciranije recepte biti jednostavno pripremitii. Ovaj super uređaj san je svakog tko uživa u pripremi slanih i slatkih delicija jer ima posudu od sedam litara sa zagrijavanjem te priprema tijesto i topi čokoladu čak 33% brže. Ima ugrađenu vagu koja omogućuje direktno dodavanje sastojaka u smjesu, touch ekran sa čak šest predefiniranih recepata za lakšu pripremu, ima uklopive posude od pet i sedam litara koje omogućuju savršenu pripremu sastojaka, a nastavci su od nehrđajućeg čelika i perivi su u perilici suđa.
Fudge cheescake
Sastojci za biskvit:
120 g brašna
4 žlice kakaa
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
12,5 dag maslaca
2 žlice mlijeka
Sastojci za žutu kremu:
50 dag krem sira
10 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
Sastojci za čokoladnu kremu:
25 dag čokolade za kuhanje
25 dag maslaca
4 jaja
10 dag šećera
6 dag brašna
PRIPREMA:
Manji kalup za torte obložite papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otopite maslac i sve sastojke umijesite rukom u jednolično tijesto te ga rasporedite na dno kalupa. Pecite 15 min ili dok tijesto ne dobije ravnomjernu mat boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Za žutu kremu dobro ocijedite i izradite sir te mu dodajte šećer i jaja. Rasporedite po ohlađenom biskvitu. Dok pripremate čokoladnu kremu stavite u hladnjak, a pećnicu smanjite na 160 stupnjeva.
Za čokoladnu kremu otopite čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj, dodajte jaja, šećer i na kraju brašno te promiješajte samo žlicom. Prelijte preko smjese od sira i stavite peći na 160 stupnjeva 50-60 min, dok gornja korica ne počne lagano pucati. Dobro ohladite u hladnjaku prije serviranja. Volite li da čokolada bude mekanija, servirajte već prvi dan, a volite li tvrđu, pričekajte sutradan. Možete je čuvati u hladnjaku do 5 dana.
Savjet više: idealan kuhinjski pomagač ove sezone neka bude Kenwood Titanium Chef Baker s ugrađenom vagom, posudom od pet litara, laganom glavom aparata za jednostavno podizanje koji će omogućiti brzu, jednostavnu i laganu pripremu svakog recepta.
Rižoto od limuna, bosiljka i dimljenog brancina
170 g dimljenog brancina
1 l pilećeg temeljca
sol i svježe mljeveni papar
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckanog
3 rebra lisnatog celera, nasjeckanog
2 režnja češnjaka, nasjeckanog
250 g Arborio riže
150 ml suhog vermutha ili bijelog vina
1 veća vezica svježeg bosiljka
sok i korica 2 limuna
100 g parmezana, svježe naribanog
3 žlice mascarponea
Priprema:
Nasjeckati luk i lisnati celer te ih pirjati na maslacu. Kad omekšaju dodati rižu i češnjak, promiješati da se riža obloži maslacem, tostirati je nekoliko minuta pa podliti vinom. Kad vino iskuha početi polako podlijevati povrtnim ili pilećim temeljcem. Listiće bosiljka natrgati da ne pocrne rezanjem. U rižu dodati naribanu koricu limuna, sok limuna, mascarpone, parmezan i natrganu dimljenu ribu. Na samom kraju, 5 minuta prije posluživanja dodati bosiljak. Poslužiti vruće.
Namaz od dimljene ribe
Sastojci:
150 g marinirane orade ili brancina
150 g dimljene orade ili brancina
45 g maslaca
2 velike žlice nasjeckane ljutike (ili ljubičasti luk)
2 velike žlice nasjeckanog peršina
1 velika žlica limunovog soka
50 ml bijelog vina
1 velika žlica kapara, nasjeckane
1 velika žlica dijon senf
sol i papar
Priprema:
Marinirane filete blanširati u kipućoj vodi 1-2 minute, izvaditi u zdjelu i odmah dodati komadiće maslaca kako bi se rastopio, sve zajedno smrviti i promiješati vilicom. Dimljenoj ribi odstraniti kožu, natrgati je prstima na komadiće, dodati u zdjelu k mariniranoj ribi, promiješati ljutiku ili ljubičasti luk nasjeckati što sitnije, nasjeckati kapare i dodati u zdjelu. Dodati bijelo vino, dijon senf, limunov sok i nasjeckani peršin, sve dobro izraditi vilicom, na kraju dodati sol i papar, dobro promiješati. Sstaviti na nekoliko sati u hladnjak da se stegne. Poslužiti na preprženom tostu ili bruschettama.
Da bi se namaz održao svjež više dana preporuča ga se zaliti maslinovim uljem ili rastopljenim maslacem.
Savjet više: za savršeno jednostavnu pripremu namaza, salata, variva… izaberite štapni mikser Braun MQ9 koji će vas oduševiti svojom svestranom korisnošću te brojnim naprednim funkcijama. Ovaj savršeni pomagač sa snažnnim motorom od 1200 W odličan je za usitnjavavanje mesa, miješanje tijesta za pizzu, pripremu idealno glatke mase za sorbet, smoothije, maslac od kikirikija ili humus, a svaku će pripremu učniti brzom i jednostavnom. Ima tehnologiju ActiveBlade, koja omogućava kretanje oštrice prema gore i dolje da bi se eliminirala pojava mrtve točke, a tehnologija Smart Speed omogućava da kroz samo jedan gumb postgnete željenu brzinu. Tehnologija Imode omogućuje precizne rezultate i jednostavnost korištenja kod raznih zadataka. Osim što će vam uz štapni mikser Braun MQ9 kuhanje biti brže i jednostavnije, bit će lakše i čišćenje jer tehnologija SPLASHControl osigurava naprednu funkciju zaštite od prskanja.
Sadržaj donosimo u suradnji s brendovima Kenwood i Braun