Zamisliti blagdane bez čokolade gotovo je nemoguće. Ta tamna, fina slastica sa stotinu aroma i okusa, sasvim je sigurno jedan od onih okusa koji ih čine tako čarobnim, mirisnim, dojmljivim. Osim u omiljenim slasticama, čokoladu darujemo pod bor, i to vrlo često. Istraživanje koje je tvrtka Deloitte provela u 14 europskih zemalja pokazalo je da je upravo čokolada jedan od najčešćih blagdanskih darova, a uz nju, najčešće se poklanjaju bonovi i knjige.

Volimo je od davnina

Čokolada ima dugu povijest koja seže sve do Maja, starog naroda iz središnje Amerike. Maje su prvi upotrebljavali plodove kakaova stabla, koje raste u tropskim kišovitim šumama Amazone, za izradu ukusnog napitka zvanog chokolatl. Tu gustu, bogatu tekućinu dobivali su kuhanjem i mljevenjem plodova kakaa koje su zatim miješali u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem. U Europu čokoladu donosi slavni moreplovac Kristofor Kolumbo u 15. stoljeću, a 1528. godine kada je Don Cortes u Španjolsku donio kakao i opremu za pravljenje čokolade, ona na starom kontinentu postaje hit. No nije imala današnji oblik, već su je Španjolci konzumirali kao napitak koji su pripremali po tajnom receptu.

kraš 3
Foto: Story

Zašto je tako volimo jesti...

Čokolada nastaje od kakaovca, kojem je botaničko ime “hrana za bogove” i već to dovoljno govori o kako se posebnoj deliciji radi.Put do čokolade počinje zrnom kakaa koje raste u toploj i vlažnoj klimi. Bere se i prži, pa mrvi, potom se dodaje šećer, arome, emulgator te dodaje ili oduzima kakao maslac, tj. prirodne masnoće biljke kakaa. Svatko ima svoj razlog zašto voli čokoladu. Netko je obožava zbog punine okusa, netko jer ga čini sretnijim, netko jer baš najbolje ispunjava želju za slatkim ili gorkim... Tamna (crna) čokolada koja sadrži visoku razinu flavonoida daje gorak i specifičan okus, ali i osjećaj dobrog raspoloženja. Tamna čokolada stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak. Crna čokolada sadrži još i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij te željezo. To sve čini čokoladu tako poželjnom delicijom.

kraš4
Foto: Story

... a zašto darivati?

Čestitati nekom blagdane, rođendan ili neki drugi važan dan možemo na stotine načina, ali ima li boljeg od onog koji dolazi s čokoladom? Spojiti omiljeni slatkiš s omiljenim blagdanima, darivati nekome čokoladu uz koju vežemo toliko dobrih utisaka, trenutaka, okusa.... pun je pogodak. Još kad omiljenoj slastici dodate dizajnersku šalicu s prigodnom porukom, nema šanse da osoba koja prima poklon ostane ravnodušna. Kako bi nam olakšali potragu za savršenim darom, Kraš i Mustra udružili su svoje strasti prema čokoladi i dizajnu te su ovih blagdana predstavili atraktivno posebno pakiranje koje će svakom popraviti dan.

kraš5
Foto: Story

Kutija kojoj će malo tko odoljeti

U prigodnoj kutiji nalaze se četiri neodoljive Dorine – Mliječna, Ledena, Lješnjak i Keks – te porculanska šalica hrvatske proizvodnje s prepoznatljivim Mustrinim natpisima „Pomalo“ i „Oborilo me“, te novim vizualima „Stavljam sve na kocku“ i „Pao mi je šećer“ ekskluzivno osmišljenim za ovu kolekciju šalica. Ovo je pakiranje odličan poklon kada želimo nekog razveseliti, nasmijati, oraspoložiti ili mu samo pokazati da nam je stalo. Također, idealno će se uklopiti i u svaku privatnu kolekciju šalica i porculanskog posuđa te oduševiti goste i uljepšati kućna druženja. Zahvaljujući Krašu i Mustri, ovih blagdana možemo poručiti voljenim osobama da točno znamo što im treba – šalica koja ih razumije i četiri ukusne čokolade kao nepogrešiv recept za slaganje svih kockica. Dorina & Mustra pakiranja dostupna su u ograničenim količinama na policama svih većih prodajnih mjesta te u Bonbonnièreama Kraš.

Sadržaj donosimo u suradnji s Krašem