Glumica Sanja Vejnović vrsna je kuharica i domaćica, to znamo već godinama. Sada ima i svoju kuharicu 'Iz moje kuhinje, s ljubavlju' u kojoj donosi pregršt vrhunskih recepata - od hranjivih juha i salata, preko sjajnih glavnih jela i tjestenine do neodoljivih deserata. Mi vam donosimo ČETIRI recepta.

FILET MORSKOG PSA U UMAKU OD RAJČICA
za 4 porcije
SASTOJCI:
• 700 g morskog psa narezanog na odreske
• 250 ml mlijeka
• 1 glavica ljubičastog luka narezanog na prutiće
• 3 češnja češnjaka narezanog na tanke ploške
• 400 ml pasirane rajčice
• ½ žličice papra u zrnu
• ½ žličice korijandra u zrnu
• sol po ukusu
• 1 žlica octa od malina
• 1 - 2 žličice šećera
• 2 žlice maslinova ulja
• 1 žlica kapara
• 1 žlica usitnjenog bosiljka

• Odreske morskog psa marinirajte u mlijeku nekoliko sati kako bi se izgubio oštar miris, a meso omekšalo. Potom ih izvadite iz mlijeka, obrišite papirnatim ubrusom i posolite. U hladan lonac stavite maslinovo ulje, odreske morskog psa, tekuću rajčicu, luk, češnjak, papar i korijandar. Zagrijte i pirjajte 10 minuta bez miješanja (samo protresite lonac). Dodajte sol, šećer, ocat i kapare. Pirjajte još 10 - 15 minuta podlijevajući s malo vode. Pri kraju dodajte nasjeckani bosiljak. Poslužite uz kuhanu palentu.

Recepti Sanje Vejnović
Goran Mećava 

PILEĆA PRSA S KORICOM OD SUHOG VOĆA
za 4 porcije

• 4 suhe marelice
• 4 suhe smokve
• 50 g suhih brusnica
• 2 žlice teranina (ili voćnog brendija)
• 50 g ricotte
• 4 komada pilećih prsa
• 8 tankih šnita slanine
• 2 žlice limunova soka
• sol i papar po ukusu


• Pećnicu zagrijte na 200 ºC. Nasjeckane marelice, smokve i brusnice prelijte likerom, posolite i popaprite ovisno o ukusu. Smjesu stavite u blender i usitnite dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Dobivenoj voćnoj smjesi dodajte ricottu pa još jedanput izmiksajte. Stavite sa strane. Svaki komad pilećih prsa omotajte dvjema šnitama slanine. Na ugrijanoj suhoj tavi prepecite piletinu sa svih strana dok slanina ne postane hrskava. Rasporedite ih po limu na koji ste stavili papir za pečenje. Na svaki komad stavite deblji sloj voćne smjese i prelijte limunovim sokom. Pileća prsa pecite 15 - 20 minuta, ovisno o njihovoj veličini. Ako imate toplomjer za meso, piletina je gotova kada je u sredini temperatura 73 ºC i kada voćna korica na njima porumeni.

Recepti Sanje Vejnović
Goran Mećava 

PEČENE PAPRIKE PUNJENE SIROM

za 4 porcije

• 8 većih crvenih rog paprika
• 300 g zrnatog sira
• 100 g ricotte
• naribana korica i sok ½ neprskanog limuna
• 3 žlice maslinova ulja
• 1 žlica gustoga balzamičnog octa
• 50 g grubo nasjeckanih oraha
• ½ žličice origana
• sol, papar
• Pećnicu zagrijte na 180 ºC. Oštrim manjim nožem zarežite uzdužno paprike tako da napravite prorez (6 cm) kroz koji ćete poslije vaditi sjemenke. Paprike posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pecite 30 minuta u ugrijanoj pećnici. Kad su paprike pečene, prekrijte ih papirom za pečenje i pustite da se malo ohlade. Iz mlakih paprika kroz otvor koji ste napravili prije pečenja žličicom izvadite sjemenke. Pažljivo im ogulite kožicu. U posudu stavite zrnati sir, ricottu, žlicu maslinova ulja, origano, sol i papar po ukusu, orahe, koricu i limunov sok. Sve dobro promiješajte. Oprezno napunite paprike pripremljenom smjesom. Na tanjur za posluživanje pažljivo posložite punjene paprike, prelijte ih maslinovim uljem te pokapajte balzamičnim octom.

torta od kokosa
Robert Gašpert 

TART OD KOKOSA
Okrugli kalup za pite 28 cm
SASTOJCI:
PRHKO TIJESTO:
• 125 g višenamjenskog brašna (može i 50% glatko, 50% oštro)
• 100 g finoga kokosova brašna
• 170 g hladnog maslaca
• 25 g šećera u prahu
• 1 žumanjak
• sok i korica limete
• prstohvat soli
NADJEV:
KREMA I:
• 4 žumanjka
• 400 ml kokosova mlijeka iz konzerve
• 100 ml punomasnog mlijeka
• 100 g šećera
• 50 g škrobnog brašna
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• naribana korica i sok 1 limete
KREMA II:
• 250 g mascarponea
• 100 g milerama
• 1 žličica ekstrakta vanilije
• 50 g šećera u prahu
• sok i korica limete
• 250 ml vrhnja za šlag
ZA POSIPANJE:
• 2 žlice čipsa od kokosa
• 2 žlice mljevenog kokosa
• naribana korica ½ limete

PRHKO TIJESTO
• Prosijanom brašnu dodajte hladan maslac narezan na listiće. Ako nemate multipraktik za izradu tijesta, budite vrlo oprezni mijesite li ga ručno. Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku previše zagrijati maslac. Dodajte sok i koricu limete, žumanjak, šećer i sol pa brzo umijesite glatko prhko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku 1 sat. Okrugli kalup za pečenje pita namažite maslacem. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte tijesto kružnog oblika debljine 3 - 4 mm. Pomoću valjka prenesite tijesto u kalup. Ako negdje pukne ili se otkine, na to mjesto prstima utisnite komadić tijesta. Oštrim nožem maknite višak tijesta iznad ruba kalupa. Tijesto koje prekriva dno kalupa lagano na nekoliko mjesta probušite vilicom. Pokrijte ga papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Pećnicu ugrijte na 180 ºC. Izvadite kalup s tijestom koje je pokriveno papirom za pečenje. Papir ostavite na tijestu i po njemu ravnomjerno rasporedite grah ili rižu (koji svojom težinom neće dopustiti da se tijesto napuhne ili sklizne s rubova kalupa). Pecite ga s grahom 12 do 15 minuta. Tijesto izvadite iz pećnice, maknite papir s grahom i vratite ga u pećnicu neka se peče još 15 do 20 minuta dok ne dobije blago zlatnu boju.
KREMA I
• U lončiću debljeg dna zagrijte do vrenja pomiješano kokosovo i kravlje mlijeko. Maknite s vatre. U posudi za miješanje stavite žumanjke, šećer, škrobno brašno, vaniliju, sok i koricu limete. Promiješajte pjenjačom dok ne povežete sve sastojke. Polako dolijevajte mlako mlijeko. Smjesu premjestite u posudu debljeg dna. Na laganoj vatri kuhajte kremu koju stalno miješajte pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre i dalje miješajući. Lonac s kremom uronite u drugi malo veći lonac s hladnom vodom. Miješajte dok se ne ohladi. Kremu prelijte preko tijesta.
KREMA II
• U posudu za miješanje stavite mascarpone, mileram, šećer, vaniliju, sok i koricu limete. Smjesu miksajte dok se svi sastojci ne povežu u kremu. U drugoj posudi miksajte slatko vrhnje u mekani šlag. Kremu od sira povežite sa šlagom. Špatulom kremu rasporedite preko prve kreme. Pospite čipsom od kokosa, mljevenim kokosom i naribanom koricom limete. Stavite u hladnjak najmanje 2 sata.