Kako bi se skrenula pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih potaknulo na to da osvijeste problem zagađenja okoliša od 1992. godine u svijetu se obilježava međunarodni Dan planeta Zemlje. Čak 190 zemalja, među kojima je i Hrvatska, svake godine 22. travnja različitim događanjima i akcijama nastoji utjecati na jačanje ekološke svijesti kod građana, a isti taj cilj ima i već tradicionalno zeleno izdanje časopisa Story čiju naslovnicu ovaj put krasi glumac Slavko Sobin.

U nastavku vam donosimo jednu od ideja kako postati biljkoslastičar! Pripremite najslađu delikatesu za pčele i leptire

SASTOJCI
400 g zemlje
120 g gline u prahu
90 ml vode
sjeme po izboru

PROCES

Izrada smjese

Glinu u prahu i zemlju pomiješajte u posudi. Neka se dobro prožmu. Potom, ujednačenim ritmom ulijevajte 90 ml vode u posudu. Bilo bi dobro da Vam netko pomogne; neka jedna osoba ulijeva vodu, a druga kontinuirano miješa smjesu (većom, otpornijom žlicom ili štapom. Nije loše napraviti pauzu nakon svakih 10 ml i osigurati da je smjesa koliko-toliko ravnomjerno natopljena vodom. Kada su svi sastojci u posudi, još jednom ih dobro promiješajte. Ovog puta učinite to rukama.

SLIJEDITE TAJNI RECEPT Biljkoborci, neka vam sunce posluži umjesto pećnice!
Foto: promo

Oblikovanje kuglica

Sad ste već zaprljali ruke i spremni ste za oblikovanje kuglica! Neka budu velike kao lješnjak (za proizvodnju do 50 bombica) ili kao orah (za proizvodnju 25-30 komada). Oštrim predmetom probušite malenu rupu u sredini kuglice. Može biti duboka skoro koliki je i promjer kuglice. U nju ćete kasnije umetnuti sjeme.

Sunce umjesto pećnice

Kuglice izložite na sunce. Neka se sunčaju dok sasvim ne otvrdnu.

SLIJEDITE TAJNI RECEPT Biljkoborci, neka vam sunce posluži umjesto pećnice!
Foto: promo

Zadnji koraci

U malene rupe na kuglicama pažljivo umetnite sjeme po izboru. Manjom količinom smjese zemlje, gline i vode zatvorite rupe na kuglicama, osušite i voila!, leteći obroci su spremni. Serviranje je sasvim prepušteno chefeu – od utiskivanja u kantu zemlje na vlastitom balkonu do dalekog ispucavanja na površinu željnu cvijeća.

Sve možete pročitati na web stranici https://biljkoborci.com/