Zasigurno ste čuli za rezultate brojnih znanstvenih istraživanja koja su potvrdila da umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije jer je bogata antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija prisutnost je povezana s pojavom stresa i brojnih tjeskoba. Naravno, ima dana kada vam se baš jede slatko, a ne da vam se izaći iz doma i hodati do trgovine ispred koje još morate čekati u redu zbog pandemijskih mjera. Opustite se, možete i u svojoj kuhinji nabrzinu napraviti domaću čokoladu, piše 'Stvar ukusa'.

Napravite čokoladu u svom domu bez 'pol muke'
Foto: Profimedia

Za omiljeni slatkiš potrebna su vam dva osnovna sastojka. Sve ostalo dodajete po ukusu. Ako ne želite da čokolada bude gorka slobodno stavite više meda i ubacite u nju što god vam se čini kao dobra ideja, možda neko suho voće ili bademe i lješnjake.

Sastojci:

100 g kakao maslaca

80 g gorkog kakao praha

1 puna žlica meda (dodajte više ako se bojite gorkog ukusa)

suho voće, orašasti plodovi, suha kora nešpricane organske naranče i slično kao dodatak

Priprema:

Prije nego krenete raditi čokoladu u kućnim uvjetima, potrebno je da pripremite odgovarajuće kalupe jer ćete morati sve brzo raditi kad napravite smjesu. Dakle, u čiste silikonske kalupe na dno stavite dodatke koje želite: sjeckane bademe, suhu koricu naranče, suho voće i slično pa ostavite sa strane. Te dodatke možete umiješati i u gotovu smjesu, ali ovako će na kraju ljepše izgledati za oko.

Maslac otopite na pari tako što ćete lonac s malo vode staviti na vatru, a preko njega staviti vatrostalnu posudu u koju ćete staviti maslac. Za nekoliko minuta će se maslac otopiti, postati proziran i imati konzistenciju ulja.

Napravite čokoladu u svom domu bez 'pol muke'
Foto: Profimedia

Kada se maslac otopi, vatrostalnu posudu sklonite s vatre, pa u nju dodajte med i dobro izmiješajte pjenjačom. Jako je važno da vam nikakva voda ne kapne u posudu jer može upropastiti čitavi proces. Znači, obavezne imajte suhe ruke i koristiti suhi pribor!

U smjesu meda i maslaca dodajte kakao prah i sve dobro izmiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu. Sada tom smjesom zalijte kalupe, malo ih prodrmajte da se smjesa bolje rasporedi i to je to. Možete ih ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi, pa ih ubacite u hladnjak.

Poslije pola sata ili sat, čokolada će biti gotova i možete je izvaditi iz kalupa. Jedina mana je što se topi u rukama, ali tko će to držati u rukama, pojest će se odmah, zar ne? Ne zaboravite da je slatko 'rebro' čokolade i bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata te takvo ima blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi.