Ukoliko volite jesenska jela na žlicu vrijeme je da se okušate u pripremi zagorske juhe. Juha je to koja se s ponosom priprema u Hrvatskom zagorju i to od krumpira, vrganja, korjenastog povrća te slanine. Za pripremu se mogu koristiti svježi ali i sušeni vrganji, te šampinjoni, a posebnost ove juhe je da se priprema brzo te da uz dodatak začina i kiselog vrhnja po želji predstavlja izdašan i hranjiv obrok. Savjet više – u ovu klasičnu kombinaciju dodajte i malo kuhanog ječma, tako će pripremljena juha biti još ukusnija i bogatija. Također, mesoljupci će posebno uživati ukoliko u juhu dodate malo i malo kobasice ili suhog mesa.

Zagorska juha
Sastojci (za 6 osoba):

15 dkg mesnate slanine (hamburger)
2 mrkve
1 luk
2 krumpira
100 g šampinjona
30 g suhih vrganja
sol, papar
malo crvene paprike
svježi peršina
lovorov list
kiselo vrhnje
ulje ili domaća svinjska mast

Priprema:
U posudi u kojoj ćete kuhati juhu, na malo ulja ili svinjske masti pirjajte sitno nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice. Kada luk poprimi zlatnu boju dodajte dodajte nasjeckanu mrkvu te kad mrkva omekša dodajte šampinjone narezane na listiće. U međuvremenu suhe vrganje namočite u 2 dcl vruće vode. Nastavite pirjati uz stalno podlijevanje vode ili temeljca. Dodajte omekšale vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali. Po želji dodajte i malo bijelog vina. Dodajte krumpir narezan na kockice i lovor. Kuhajte dok krumpir ne omekša te na kraju dodajte malo vinskog octa. Ukoliko volite gušću juhu dodajte malo brašna a za još bogatiji okus pred kraj kuhanja u juhu umiješajte kuhani ječam. Začinite sa soli i paprom te sjeckanim peršinom. Poslužite uz domaći kruh te po želji s kiselim vrhnjem.