Volite li dom ispunjen mirisom svježe ispečenog kruha, a posebno uživate u okusu kukukruznog kruha, ovo je recept za vas. Kukuruzni kruh pečen u tavi, u pećnici, odličan je odabir za svaki obrok jer osim što godi okusom te hrskavom teksturom zdrava je baza za namaze, komad sira ili slatke verzije, zalogaje s domaćim pekmezom.
Osim omjera sastojaka za uspješnu pripremu važno je pripaziti i na vrijedne savjete, pa će ovaj kruh biti izvana hrskav a iznutra savršeno mekan ukoliko smjesu ulijete u unaprijed zagrijanu gusanu tavu (od lijevanog željeza). Ova tava osim što je odličan kalup, svojom površinom će doprinijeti da se kruh savršeno ispeče. Zanimljivo je i kako okus kruha možete prilagoditi vašim željama različitim dodacima, kao što je začinjeni maslac, malo dodanih papričica ili jednostavno zamjenite maslac s manjom količinom svinjske masti. Dobar tek.
Domaći kukuruzni kruh iz tave
Sastojci:
125 grama brašna
100 grama maslaca
150 grama kukuruznog brašna
375 ml mlaćenice
3 žlice meda
2 veća jaja
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
malo chilija u prahu (manje od pola žličice)
Priprema:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zagrijenu pećnicu ubacite tavu te je zagrijavajte deset minuta. U međuvremenu u posudi pomiješajte jaja, kukuruzno brašno, mlaćenicu, sol, chili u prahu te med. Sve doboro promiješajte kako bi dobili gustu ljepljivu smjesu. Otopite omekšali maslac, polovicu dodajte smjesi. Dodajte i brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i malo soli. Sve doboro promiješajte. Ostatak maslaca prebacite u zagrijanu tavu, namastite površinu tave te prebacite smjesu. Dobro rasporedite i pecite u zagrijanoj pećnici 25 do 30 minuta. Pečeni kruh ostavite da se malo ohladi, poslužite uz namaze, variva, umake od mesa.