Ova klasična poslastica, tipična za kontinentalnu Hrvatsku, poznata pod nazivom carski drobljenac ili kajzeršmarn ili (kaiserschmarrn) svoju priču je započela u Austriji gdje postoje brojne verzije o tome kako je nastala, ali jedno je sigurno, kajzeršmarn je bio omiljeni desert cara Franje Josipa I

Priprema drobljenca često se veže uz pripremu palačinki koje ukoliko se razlome postaju kajzeršmarn, ali recepti se ipak razlikuju. U smjesu za kajzeršamrn uz osnovne sastojke dodaje i dobro istučeni snijeg od bjelanjaka jer u tomse  sastojku krije tajna zašto je kajzeršmarn mekan i prozračan. Tajna je i u debljem tijestu koje je potrebno baš kao i palačinku preokrenuti kako bi se ispeklo s obje strane, a pečeno se trga u manje komade koji se dodatno zapeku te poslužuju posuti s malo šećera ili uz umak od jabuka. Budite kreativni, dodajte malo domaćeg pekmeza ili sezonskih namaza od lješnjaka, mandarine ili bundeve te poslužite ovu posalasticu uz kompot ili topli čaj. Odlična ideja za obiteljsku slatku večeru. Donosimo recept!

Kajzeršmarn
Sastojci:
6 jaja
3 žlice šećera
350 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
130 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice maslaca

Priprema:
U velikoj posudi umutite bjelanjke i šećer u čvrsti snijeg. U drugoj velikoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i sol i lagano miješajte dok ne nestanu grudice. Nježno, sa špatulom, umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od brašna i žumanjaka. Zagrijte jednu žlicu maslaca u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Ulijte pola smjese u tavu i pričekajte pet do sedam minuta. Preokrenite palačinku pa pecite još dvije do četiri minute. Izrežite palačinku na komade veličine zalogaja i promiješajte sa svih strana da porumene, pazeći da se tijesto ispeče.
Kajzeršmarn izvadite na tanjur, pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz dodatak po izboru!