Staro kuharsko pravilo je da ako radimo jelo s rižom, rižu moramo dobro isprati. No, budimo iskreni, koliko nas preskoči taj korak, misleći da ispiranje i nije toliko potrebno? I pogriješimo! Naime, kad se riža obrađuje i otprema, zrna se trljaju jedno o drugo, stvarajući prah, odnosno škrobno rižino brašno. Ako to brašno ne isperemo, ono će se hidratizirati i kuhati, pa će naša riža biti ljepljivija, gumastija, kašasta. Ako pak isperemo rižu, ona će se bolje kuhati. Osim toga, rižu valja isprati i da uklonimo potencijalne ostatke prljavštine i pesticida jer je i riža usjev pa tako pokupi svašta na polju.
Sad kad smo razumijeli zašto je ispiranje važno, evo i dva načina kako pravilno i jednostavni isprati rižu. Prvi je način ispiranje pod tekućom vodom. Stavimo rižu u fino mrežasto cjedilo postavljeno iznad velike zdjele. Oboje stavimo u kuhinjski sudoper te pustimo hladnu vodu po riži i rukama miješamo i ispiremo rižu. Kad se posuda ispod cjedila napuni, izlijemo je. Prva voda će biti mliječno bijela, ali kako nastavljamo s ispiranjem, voda bi trebala postajati bistrija, što znači da je riža čista i spremna za upotrebu.
Drugi način je ispiranje riže u zdjeli. Stavimo rižu u zdjelu ili lonac i prelijemo je vodom iz slavine. Rukama miješamo rižu i pratimo kako voda postaje bijele boje. Pažljivo izlijemo vodu iz zdjele pazeći da ne izađe i riža te dodamo još svježe vode. Postupak ponavljamo dok voda ne bude bistra, 4 do 5 puta i onda je riža spremna za daljnju obradu!