Početkom tjedna pisali smo zašto je dobro jesti smokve te najavili da ćemo donijeti i neke od tradicionalnih načina kako se ovo mediteransko voće koristilo u starim domaćim receptima. Prelistali smo 'Dalmatinsku kuhinju' Dike Marjanović-Radice i otkrili više recepata koji koriste ovo pravo ljetno voće.

profimedia-0295978951.jpg
Profimedia 

Primjerice, u spomenutoj kuharici možemo naći recept za takozvane zelene smokve kad se koriste zrele smokve koje se pospu šećerom, vanilijom i limunovom korom te se zaliju s malo crnog vina. Takve se kuhaju 2 sata i kad se ohlade, spreme u staklenke kao zimnica. Tu je i recept za smokvenjak, odnosno kruh od smokava koji se običava raditi na Visu, u koji idu i orasi ili bademi te malo rakije i koromača. Spomenimo i recept za salamu od suhih smokava za koju se smokve samelju te se smjesa kombinira s limunovom i narančinom korom, sokom od naranče i likerom te orasima i bademima.

profimedia-0219840722.jpg
Profimedia 

Puno se koriste i suhe smokve koje se stavljaju u biskvit, a poznat je i dalmatinski kolač od rogača i suhih smokava. Tu su i okruglice od smokava a suhe smokve stavljaju se i u torte - posebno je poznata ‘Splitska torta’ kao i torta od suhih smokava.

Upravo ćemo za tortu od suhih smokava predstaviti recept po uzoru na onaj iz kuharice Dike Marjanović-Radice za koji je ključan broj - osam. Naime, za ovu tortu pomiješate 8 žumanjaka s 8 dkg šećera u prahu i 8 žlica mljevenih oraha. To se miješa dugo te se ubacuju dodatni sastojci - žlica nastrugane čokolade ili više po ukusu), nekoliko žlica krušnih mrvica prethodno namočenih u prošeku te osam žlica mljevenih suhih smokava. Na samom kraju miješanja koje moe trajati i pola sata ubaci se snijeg od 8 bjelanjaka te se smjesa prebaci u kalup za torte i peće 45 minuta na lagano. Uživajte!