Bez obzira koliko znate o jelima koja su ponos španjolske kuhinje odvojite trenutak i saznajte više o jelu koje spaja bakalar, chorizo kobasice, grah i rajčice. U brojnim inačicama osnovnog recepta za primjetiti je kako se ovo jelo priprema u dubokoj tavi ali I u posudi za pečenje u pećnici, te da izuzteno privlači ideja da se svi sastojci zapakiraju u papirnati paketić te tako zapeku. Koji god način odabrali sigurno je da će vas dovesti do jela koje ćete sa zadovoljstvom poslužiti, jer oduševljava okusom te odabirom hranjivih namirnica. Po želji u kombinaciju možete dodati i nasjeckane masline, različite vrste rajčica, koju kap domaćeg octa...
Sastojci:
4 fileta bakalara
200 g chorizo kobasice, narezana na manje komade
400 g rajčice iz konzerve, nasjeckane
400 g velikog bijelog graha (lima grah ili butter beans), ocijeđeno
1 veći luk, sitno nasjeckan
malo maslinovog ulja
malo svježeg i nasjeckanog peršina
sol, papar
Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk. Poklopite te na srednje jakoj vatri pirjajte oko 5 minuta. Dodajte narezane chorizo kobasice te pirjajte kako bi kobasice otpustile višak masnoće. Sve dobro promiješajte, dodajte rajčice. Promiješajte. Konzervu od rajčica napunite vodom te zajedno s ostacima rajčica prebacite u tavu. Dodajte malo soli. Kad zakuha dodajte začinjene filete bakalara. Smjestite ih usred sadržaja tave. Smanjite jačinu vatre i kuhajte oko 7 minuta. Nježno dodajte isprani grah te kuhajte oko 2 minute. Začinite po želji te uz malo maslinovog ulja. Poslužite toplo uz dodatak malo svježe nasjeckanog peršina.
Savjet više: ovo jelo možete pripremit i tako da jelo pripremljeno do trenutka dodavanja ribe prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje dovoljno velikim da jelo možete u potpusnosti zatvoriti. Smjesu dodajte u sredinu, dodajte začinjenu ribu i grah te sve prelijte s malo maslinovog ulja. Posolite, popaprite, zatvorite papirom te pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Poslužite toplo, začinite po želji.