U sezoni smo sočnih nektarina. I dok većina u ovom voću glatke površine te sočnog usplođa uživa tako da ga jede svježe oprano, podsjećamo kako su nektarine dobrodošle i u kombinaciji s mladim sirevima kao što su burrata, mozzarela ili feta. Odlične su grilane, ali i kao sastojak za sočni voćni chuttney, u pitama, poslužene vruće s grila s malo sladoleda...
Za početak malo drugačijeg druženja s nektarinama ovog ljeta donosimo slatki recept za pripremu crumblea koji će već na prvi zalogaj i bez riječi opisati ljepotu ljeta.
A što je crumble? Jednostavno to je verzija pite koja se priprema od mrvičastog tijesta u kombinaciji s voćem. Ovisno o sezoni birajte voće a posebnost je i u začinima i dodacima kojima ćete obogatiti kolač.

Donosimo recept za crumble s nektarinama i amarettom.

Sastojci:

6 zrelih nektarina, otklonite koštice, nasjeckajte
1 žlica kukuruznog škroba
100 g šećera
75 ml amaretta
100 g brašna
75 g maslaca
50 g tanko nasjeckanih badema

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nasjeckane nektarine posipite s kukuruznim škrobom, 50 g šećera i amarettom, prebacite u kalup za pečenje veličine 30 x 20 cm. Pokrijte alu folijom te pecite oko 20 minuta kako bi voće omekšalo. Za to vrijeme zamijesite brašno i maslac. Dodajte bademe, ostatak šećera i sve dobro povežite. Tijesto naribajte uz pomoć ribeža te tim komadićima prekrijte pečeno voće. Pecite oko 30 minuta, ili dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Poslužite uz sladoled od vanilije.