Pred nama je doba obilja, ono u kojem dospijevaju brojni plodovi ali i brojne ideje kako obogatiti svakodnevne jelovnike, klasične obiteljske obroke ali i slasne male zalogaje. Govoreći o malim zalogajima posegnuli smo za idejama koje običnu krišku kruha, kako svježeg tako i onog tostiranog, čine onom za pamćenje. Zanima vas u čemu je tajna? U odličnoj tapenadi.
Tapenada je namaz koji se tradicionalno od maslina priprema na jugu Francuske, a za pripremu se koriste zelene ili crne masline. Priprema se jednostavno i brzo, poslužuje se kao namaz uz kruh ili kao prilog sirevima, pršutu, tjestenini te pečenom mesu. A ukoliko inače osim u maslina uživate i u smokvama, kako svježim tako i suhim, vrijeme je da se okušate u pripremi tapenede sa smokvama. Upravo će smokve pružiti odličnu dozu slatkog okusa što je u kombinaciji s gorko kiselkastim maslinama i dodacima dobitna kombinacija. Naš je prijedloga da ovu tapenadu poslužite uz kozji ili plavi sir.
Sastojci:
110 g suhih smokava
60 g zelenih kalamata maslina bez koštica
60 g zelenih maslina nadjevenih paprikom
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice sitno nasjeckanog svježeg ružmarina
1 žlica balzamičnog octa
Priprema:
Dodajte smokve i masline u blender. Blendajte uz dodatak ružmarina, octa, maslinovog ulja i miksajte sve dok ne dobijete smjesu željene teksture, što ovisi volite li komadiće ili kremastiju strukturu. Čuvajte na hladnom prije posluživanja. Poslužite uz kriške svježeg ili prepečenog kruha i uz sireve.