Volite li španjolski klasik na žlicu, hladnu juhu gazpacho, koju često nazivaju i salatom na žlicu, vrijeme je da otkrijete salmorejo, hladnu juhu od rajčica koja se priprema na jugu Španjolske. Slična je gazpachu, ali se priprema isključivo od rajčica, dok se gazpacho priprema od kombinacije povrća kao što su rajčice, krastavci, paprike...
Salmorejo je za razliku od gazpacho juhe još kremastija, gušća, bogatija okusima, ona koju možete pripremiti od omaćih ljetnih kao i od mini rajčica. Upravo je ovu juhu na novi jelovnik restorana El Toro uvrstio chef Mario Mihelj. Novi jelovnik dio je noog koncepta kojem se ova popularna zagrebačka adresa okreće nakon prvih pet godina uspješnog poslovanja. Chef Mario Mihelj je predstavio juhu salmorejo ardorio, tipičnu za andaluzijski gradić Osuna, koji se nalazi u blizini Seville, a u kojoj su se savršeno sljubile rajčice i foccacia, uz dodatak malsinovog ulja. Tajna u pripremi ove juhe je u blendanju svih sastojaka, a za one željnih novih dimenzija dobrodošla je preprouka poslužiti ovu juhu uz malo pršuta.
I ne zaboravite, tajna ukusne salmorejo juhe je i u korištenju vrhunskog maslinovog ulja jer upravo ono pruža svilenkastu, kremastu teksturu. A osim komadića pršuta u ovu juhu možete dodati i tvrdo kuhano jaje.
Sastojci:
450 g zrelih rajčica
2 češnja češnjaka
3 kriške foccacie ili bijelog kruha
1,2 dl maslinovog ulja
1 žličica soli
1 žlica jabučnog octa
Dodatak, po želji:
2 kriške nasjeckanog pršuta
1 tvrdo kuhano jaje
krutoni
Priprema:
U loncu zagrijte 2 l vode d vrenja. U međuvremenu zarežite dno svake rajčice i prokuhajte 30 sekundi u vreloj vodi kako bilakše uklonili kožicu. Oguljene rajčice rezrezane na četvrtine stavite u blender te dodajte češnjak. Kruh kratko namočite u malo vode, ocijedite rukam ate dodajte u blender. Blendajte dok ne dobijete pire. Dodajte ulje, sol i ocat, blendajte desetak sekundi. Prevacite u posudu i odložite u hladnjak na dva sata kako bi se juha ohladila. Poslužite uz dodatak maslinovog ulja i krutona a po želji i malo pršuta te polovicu tvrdo kuhanog jaja.