Korištenje drvenih štapića neizostavni je dio uživanja u azijskoj hrani, ali i vještina koja se stječe kroz praksu, bez obzira jeste li skloniji klasičnom, ili onom, nešto lakšem, prekriženom hvatu. Ukoliko ste još u procesu savladavanja korištenja drvenih štapića dobrodošao je savjet da pronađete svoj stil, onaj u kojem će ruka biti dovoljno opuštena kako bi u potpusnosti uživali u pažljivo pripremljenim zalogajima.

drveni stapici
Foto: Shutterstock

Ali, bez obzira na stil i dozu osobnosti koje unositi u ovu vještinu, postoje pravila i važno je držati ih se. Pa tako, u kineskoj kulturi, važno je ne odložiti, zabiti, štapiće u npr. zdjelu s rižom. To se ne čini, jer osim što je nepristojno to je i loš predznak, jer sam čin podsjeća na pikanje mirisnih štapića na oltarima u hramovima, čin kojim se oprašta od preminule osobe.

drveni stapici
Foto: Shutterstock

Ukoliko želite odložiti štapiće odložite ih na za to predviđeni stalak (tzv. chopstick rest) ili preko ruba zdjelice s hranom. Također, ukoliko se pred vama nalazi zdjela iz koje se poslužuje više ljudi, nikada ne vadite hranu svojim parom štapića već obratite pažnju na dodatni par štapića (mogu biti i veći od klasičnih) koji služe samo za uzimanje hrane. A oni koji se (još) muče s korištenjem štapića često pitaju može li se štapiće zamijeniti s vilicom? Da. Može. Ne sramite se zatražiti vilicu ukoliko vam nije bila poslužena.