Šparoge su još uvijek u sezoni pa i dalje istražujemo recepte s ovom zanimljivom namirnicom. Danas ćemo napraviti juhu od šparoga, svježe i jednostavno jelo na bazi temeljca, vrhnja i luka, začinjeno timijanom i s tajnim sastojkom na kraju - suhim vermutom.

Za ovaj recept treba 45 minuta, uključuje blanširanje šparoga ali to se može raditi dok se juha kuha pa nema dodatnog gubljenja vremena. Za kremoznost ćemo dodati vrhnje a ako želite da juha bude zelenija, u recept možete ubaciti i malo špinata, i on je u sezoni.
Evo što vam sve treba:
90 dkg šparoga, obrezanih
1 veliki luk, nasjeckan
1 žličica mljevenog češnjaka
3 žlice maslaca
4 šalice pileće juhe ili juhe od povrća (vegetarijanska opcija)
1 šalica vode
2 grančice svježeg timijana
1 lovorov list
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
1/4 šalice masnog vrhnja ili punomasnog kiselog vrhnja
1 žlica suhog vermuta
1 čajna žličica soka od limuna
Sol i papar

asparagus-g49c244781_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Prvo očistimo i narežemo šparoge na kolutiće s time da vrhove sačuvamo za ukras.
Potom ćemo otopiti maslac u loncu od 4 do 5 litara na srednjoj vatri. Dodat ćemo luk i pržiti dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Zatim ćemo ubaciti češnjak i kuhati još minutu. Sad su na redu narezane šparoge, posolimo, popaprimo i kuhamo još 5 minuta. Potom ćemo ubaciti temeljac, vodu, grančice timijana i lovorov list. Pojačamo vatru da sve zavrije a zatim smanjimo i neka se lagano pirja dok šparoge ne omekšaju, oko 10 minuta. Pri kraju kuhanja dodat ćemo nasjeckani peršin.
Dok se juha kuha, blanširat ćemo vrhove šparoga u malom loncu s kipućom, posoljenom vodom, dok vrhovi ne omekšaju, oko 2-4 minute, ovisno o veličini šparoga. Potom ih ocijedimo i ispremeo hladnom vodom te stavimo sa strane.
Kad je juha gotova, uklonit ćemo lovorov list i grančice timijana. Juhu ćemo ispasirati dok ne dobijemo gustu juhu. Dodamo vrhnje, limunov sok i ‘šećer na kraju’ - suhi vermut i limunov sok. Posolimo i popaprimo još po želji i serviramo ukrašeno s blanširanim vrhovima šparoga.