Cupacake kolačići su, složite ćete se, jako ukusan desert no ako ih dobro ukrasimo, mogu postati i više od običnog slatkog zalogaja - mogu postati prava mala slatka umjetnička djela! Glazura može biti dosta važan dio ovog kolača, naravno pod uvjetom da ih uopće želite posebno ukrasiti. Ako ste se odlučili na stavljanje glazure, donosimo vam tri načina kako to možete napraviti te kako zahvaljujući glazuri vaši cupcakesi mogu izgledati kao iz profesionalne slastičarne! Načini o kojima pišemo su - mazanje, umakanje i te ukrašavanju uz pomoć slastičarske vrećice.
Mazanje
Ova metoda je brza i jednostavna, uz malo ili nimalo potrebne vještine ili posebne opreme. Za razmazivanje glazure možete koristiti silikonsku lopaticu ali i bilo koji mali nož sa širokom oštricom, kao, primjerice, nož za maslac. Sve što trebate je u jednoj ruci držati kolač, a u drugoj nož.
Lopaticom zahvatite glazuru i stavite je na sredinu vrha kolača. Zatim raširite kremu prema van, zaglađujući površinu rubom noža.
Umakanje
Koristite ovu metodu kada želite staviti tanku glazuru, kao što je čokoladni ganache, preko cupcakea. Ganache bi trebao biti topao na dodir, ali ne vruć. Cupcake držite za podlogu a vrh umočite u ganache, ravnomjerno ga prekrivši. Lagano zavrnite zapešće dok izvlačite kolačić iz ganachea te ga stavite na obloženi lim za pečenje dok se glazura ne stegne. Također, u ganache možete umakati i dijelove s kojima želite ukrasiti kolačiće, kao što su sljezovi kolačići, bademi, bomboni i slično.
Ukrašavanje uz pomoć slastičarske vrećice
Ako glazirate puno kolačića ili želite napraviti ukrasne oblike i uzorke, upotrijebite ovu metodu. Slastičarska vrećica istiskuje glazuru kroz vrh a ovisno o vrsti vrha koji koristite, možete napraviti zvijezde, ruže, kapice i još mnogo toga. A evo i par trikova kano koristiti slastičarsku vrećicu:
- Vrećicu stavite u visoku čašu, tako ćete je lakše napuniti
- Silikonskom lopaticom zahvatite glazuru i napunite najviše do 2/3 vrećice jer ako je vrećica prepuna, vjerojatno ćete istisnuti glazuru s oba kraja vrećice.
- Kolačić koji ukrašavate mora biti na ravnoj površini a slastičarska vrećica vam mora biti u dominantnoj ruci. Ako ste dešnjak, držite je u desnoj ruci, držeći uvrnuti kraj presavijenim i stavljajući prste na tijelo vrećice. Prislonite kraj vrećice na kažiprst lijevog za bolju kontrolu. Zatim ćete desnom rukom istisnuti glazuru, a lijevom rukom voditi navoditi vrećicu.