Volite li ukusne zalogaje pripremljene u pećnici a k tome volite i slanutak, imamo odličnu ideju. Pripremite farinatu, koja izgledom podsejća na deblju palačinku. Savršena za raznorazna nadjevanja, priprema se u Italiji ali i Francuskoj, na Gibraltaru, u Portugalu.
Za pripremu su potrebna samo četiri sastojka: brašno od slanutka, voda, maslinovo ulje i sol. Klasično se priprema u velikim pećima i tavama izloženim jakoj vatri, ali jednako je ukusna pripremljena i kod kuće. A kako bi u kućnoj pripremi farinate bili što je moguće uspješniji važno je zapamtiti neke od doborodšlih savjeta.
Prije pečenja ne zaboravite dobro zagrijati tavu, pleh za pečenje, te tako dobro zagrijanu tavu s dodanom smjesom ubaciti u pećnicu. Jer ako je tava hladna farinata će se zalijepiti za tavu te rubovi neće biti hrskavi.
Od velike je važnosti ostaviti pripremljenu smjesu da odmori. To može biti od minimalno pola sata do ostavljanja preko noći, jer tako ćete potaknuti brašno da se razvije, pokupi idelanu količinu tekućine te tako razvije elastično tijesto.
Važno je znati i kako pripremiti ali sačuvati farinatu. Najbolja je poslužena iz pećnice dok su rubovi hrskavi. Ali farinata je dobrodošla i čuvana na sobnoj temperaturi dan, dva nakon pečenja, a ukoliko želite sačuvati veću količini preporuka je da zamrznete komade farinate. Dovoljno je prije posluživanja ubaciti ih u zagrijanu pećnicu te zagrijeti i zapeći.
Kako poslužiti farinatu? S nadjevima i umacima te slobodom za isprobavanje i eksperimentiranje! Naša je preporuka poslužiti pečenu farinatu s malo maslinovog ulja te začinjenu sa začinom zaatar, ili u kombiniaciji dodanim svježe ribanim parmezanom i netom mljevenim crnim paparom.
Od umaka I namaza poslužite humus, baba ganoush ili tzatziki.
Prelijte s domaćim pestom, zelenim umakom ili tahinijem, začinjeno s sitno sjeckanim rotkvicama, mladim lukom, svježim začinskim biljem ili ukiseljenim lučicama.
Farinata je gluten free aletrnativa i za pizza podlogu, tako da svoj komad možete najdenuti baš po vašoj volji.

Sastojci:

300 g brašna od slanutka
900 ml vode
50 ml maslinovog ulja
sol

Priprema:
Sastojke pomiješajte tako da brašnu dolijevate vodu u malim količinama naizmjence s maslinovim uljem uz stalno miješanje kako bi izbjegli nastanak grudica. Dodajte sol, promiješajte. Dobivenu, relativno rijetku smjesu ostavite da odstoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, u posudi pokrivenoj s kuhinjskom krpom. Za to vrijeme je dobro koji put promiješati smjesu te žlicom pokupiti pjenu koja se može razviti na vrhu. Pripremite pleh za pečenje, za ovu količinu idealan je onaj promjera 40 cm. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva, te zagrijte i pleh u kojem ćete peći farinatu. Ulijte smjesu i pecite oko 20 minuta sve dok farinata ne postane hrskava. Pečenu začinite po želji i poslužite.