Ukoliko ste ikada poželjeli putovati čarobnim predjelima zanimljivog kontinenta, od meksičkih tropskih obala pa sve do najjužnijih otoka Južne Amerike, a ljubitelj ste raznovrsne i autentične hrane, pozivamo vas da otkrijete što se to krije unutar korica knjige The Latin American Cookbook, djela s najsveobuhvatnijim brojem recepata, fotografija i doživljaja vezanih uz hranu Južne Amerike.

Ovo se putovanje se proteže na više od 400 stranica koje autorski potpisuje jedan od najpoznatijih chefova današnjice, Peruanac Virgilo Martinez. Više od 600 recepata, stvorenih na nasljeđu, tradiciji, fuziji kultura i kuhinja, predstavljaju najbolje od Argentine, Belizea, Bolivije, Brazila, Čilea, Ekvadora, Salvadora, Gvatemale, Gvajane, Hondurasa, Kolumbije, Kostarike, Meksika, Nikaragve, Paname, Paragvaja, Perua, Surinama, Urugvaja i Venecuele, pozivaju da pripremite i okusite pravo značenje jela kao što su empanada, tamal, arepa, tortilja, quesadilla, taco, ali i manje poznata jela poput čileanskog Disco Fries, ekvadorske Uskrsnje juhe ili variva od tikve koje se priprema u Nikaragvi.

The Latin American Cookbook
Foto: The Latin American Cookbook, Phaidon
Virgilio Martinez i Pia Leon
Chef Virgilio Martinez u društvu supruge i chefice Pie Leon Foto: Profimedia

Odlično podijeljena poglavlja otvaraju vam vrata u svijet jela ali i neobičnih namirnica, začina, pića, tajne pripreme nekih od najukusnijih sendviča, slastica, umaka, jela od žitarica, krumpira, kukuruza, mesa, ribe, insekata... Naravno, za svakog čitatatelja i uživatelja ove knjige nameće se pitanje o problemu nabave namirnica i sigurno je da nećete biti u mogućnosti nabaviti sve što se spominje. Ali zato krenite od vama jednostavnijih recepata, dostupnih namirnica i začina, jer i ovo putovanje započinje prvim korakom. Knjigu je izdao Phaidon.

The Latin American Cookbook
Foto: The Latin American Cookbook, Phaidon

A kako između 600 recepata odabrati samo neka za početak i za probu? Nimalo lako, ali za početak krenite s onim što vas privlači, ili po zemlji u kojoj se priprema ili po odabiru sastojaka.

The Latin American Cookbook
Foto: The Latin American Cookbook, Phaidon

Ovo je naš odabir:

Varivo sa začinjenim krumpirom, ciklom i svinjetinom / Puca picante, Peru
Popularno jelo iz andske regije Perua, Ayacucho, čiji je naziv kombinacija quechua pojma za crveno i španjolske riječi za pikantno. Ovo se jelo pripremalo kako bi za vrijeme velikih radova poput berbe, gradnje kuća ili cesta, nahraniloveći broj ljudi.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 50 minuta

Sastojci (za 4 osobe):
900 g carskog mesa, narezano na komadiće od 5cm
1 žlica ulja
1 luk, nasjeckan
3 češnja češnjaka, usitnjena
120 ml aji panca paste
1 rajčica srednje veličine, oguljena i nasjeckana
1 žlica usitnjenog kima
70 g tostiranog kikirikija, usitnjenog
1 kom cikle, kuhana, oguljena, nasjeckana
120 ml vode
450 g krumpira, narezan na komadiće
475 ml goveđeg temeljca
sol, papar

Priprema:
U dva puta pržite carsko meso u tavi na jakoj vatri bez dodavanja masnoća 4 minute sa svake strane, dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Sklonite meso s tave. U istu tavu dodajte žlicu ulja te na umjereno jakoj vatri pirjajte luk i češnjak oko 7 minuta. Dodajte aji panca pastu i rajčicu, pirjejte uz stalno miješanje. Dodajte kim, te sol i papar. Blendajte kikiriki i ciklu uz dodatak vode kako bi dobili pire, dodajte u tavu te dodajte i meso, krumpir i temeljac. Dobro promiješajte te kuhajte 20 minuta ilidok krumpir nije kuhan. Poslužite toplo, uz rižu i svježu salatu.

The Latin American Cookbook
Foto: The Latin American Cookbook, Phaidon

Salata od zelenog manga / Salada de mango verde, Belize

Nedozreli mango se svojom visokom kiselošću odlično slaže ako s drugim voćem tako i povrćem. U receptu sličnom ovom, kalawang, u Francuskoj Gvajani, dodaje se još i češnjak te chili papričica.

Vrijeme pripreme: 10 minuta + 15 minuta odležavanja

Sastojci (za 4 osobe):
4 zelena manga, oguljena te tanko nasjeckana
½ crvenog luka, tanko nasjeckan
2 žlice sitno nasjeckanog korijandera
1 žlica soka limete
sol, papar

Priprema:
Sve sastojke ogulite, nasjeckajte te pomiješajte u posudi. Začinite s malo soli i papra te ostavite u hladnjaku na 15 minuta prije posluživanja.

Kokos limunada / Limonada de coco, Kolumbija
Ukoliko provedete vrijeme u sparnoj klimi karipske obale Kolumbije cijenit ćete čašu ove limunade.

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Sastojci (za 2 osobe):
250 ml kokosovog mlijeka
550 g smrvljenog leda
sok 3 limete
3 žlice smeđeg ili panela šećera (neprerađenog šećera od trske)
1 limeta, narezana na kolutiće za posluživanje

Priprema:
Blendajte sve sastojke, minutu, na najjačoj brzini. Poslužite hladno u čaši s kojom kriškom limete.