Volite li svježe pržene krumpiriće vjerovatno znate i kako ih pripremiti. Hrskavi krumpirići zlatne boje uglavnom su rezultat prženja u dubokoj masnoći, na visokim temeraturama. A što biste pomisili kada bi vas zamolili da sve to zaboravite, te da se okušate u pripremi savršenih krumpirića tzv. cold fry, hladnom metodom?
Ova metoda privlači sve veći interes a za razliku od klasičnog prženja u kojem krumpiriće dodajemo u zagrijano ulje ovdje se sirovi krumpirići dodaju u tavu za prženje s uljem sobne temperature, te se potom sve zajedno izlaže djelovanju topline, procesu zagrijavanja te prženja.

Ovom se metodom ukazuje kako će se krumpirići prvo kuhati te potom zapeči te tako sačuvati savršeno meki sadržaj ispod hrskave površine.
To je za svakog od nas sukob s usvojenim znanjem i informacijama da će krumpirići dodani u hladno ulje pokupiti nepotrebnu količinu masnoće, ali znanost poručuje drugačije. Ova se metoda objašnjava kao korisna kroz spoznaju da hrana koja se kuha na višim temperaturama gubi vlagu. Kako se to ne bi dogodilo meso i povrće često izlažemo sporijem a dužem kuhanju na nižim temperaturama.

U cold fry metodi djelujemo slično, ulje se zagrijava, krumpirići zadržavaju vlagu koja osim što će dati na okusu pečenim krumpirićima te se zadržavanjem vlage brani apsorpciju viška masnoće. Važno je ne miješati krumpiriće koje ste dodali u tavu dok se krumpirići ne zaodjenu pečenom površinom. Tek je tada dozvoljeno promiješati krumpiriće koji se ukupno peku 10 do 20 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju. Pečene krumpiriće izvadite, odložite na kuhinjske ručnike, začinite s malo soli ili začina po želji i poslužite.