Dovoljan je pogled na fotografiju i shvatit ćete zašto ovo jelo nosi naziv cloud eggs. Poput oblaka, ali i za neke poput gnijezda, ovako pripremljena jaja oduševljavaju rahlom stukturom bjelanjka te idejom da ih možete nadjenuti (ali i ne morate, dovoljno ih je začiniti po želji). Za pripremu je potrebno malo vještine, umijeće odvajanja bjelanjaka od žutanjaka, lim za pečenje te zagrijana pećnica.
Tehnike odvajanja bjelanjka od žutanjak su razne, od klasičnog razdvajanja preko ruba ljuske jaja, do korištenja sita ili plastične boce uz pomoć koje je lako “usisati” žutanjak.
Odvojene bjelanjke je potrebno umutiti u snijeg, po želji u njih umiješati ribanog sira i sitno nasjeckane šunke, te smjesu položiti na papir za pečenje na lim za pečenje oblikujući oblak ili gnijezdo. Važno je udubiti sredini jer to je mjesto u koje se kasnije dodaje žutanjak. Pečena jaja poslužite uz dodatak svježeg začinskog bilja.

Donosimo recept za 4 osobe.

Cloud eggs
Sastojci:
8 većih jaja
100 g svježe naribanog parmezana
225 g kuhane šunke, sitno nasjeckane
sol, papar
malo svježeg vlasca

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva. Odvojite bjelanjke i žutanjke, te bjelanjke umutite uz pomoć miksera. Važno je dobiti čvrstu smjesu u koju možete umiješajte naribani sir i nasjeckanu šunku. Dodajte sol i papar, dobro povežite sastojke. Žlicom na lim za pečenje obložen papirom za pečenje rasporedite smjesu u osam oblačića. Svakom oblačiću žlivom napravite malu udubinu u sredini. Pecite u pećnici oko 3 minute, dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite te u sredinu svakog oblačića dodajte žutanjak. Začiniti s malo soli i papra. Vratite u pećnicu i pecite još tri minute. Pečenim jajima dodajte malo svježe nasjeckanog vlasca i poslužite. Dobar tek!