Volite li ječam? Poznat i kao orzo, ričet, ječmik, ova je hranjiva i zdrava namirnica niskog glikemijskog indeksa, što znači da sporo otpušta prirodni šećer, a zbog sastava djelotvorno utječe na snižavanje kolesterola u krvi. Ova stoljećima stara žitarica koristi se u pripremi gustih juha i variva, za pripremu doručka, zdravih slastica i beskofeinske kave, no nama je posebno draga kao temeljna namirnica za pripremu orzota. Naziv orzoto dolazi od talijanskog orzotto koji je spoj riječi orzo (ječam) i risotto (rižoto). Orzoti su iznimno popularni u sjevernoistočnoj Italiji, a brojni recepti otkrivaju i neke nove ideje. Punog su okusa, zanimljivog zrna i savršeno se kombiniraju s mnogim namirnicama pa je lako pripremiti ukusan obrok. Za pripremu jela ječam je potrebno unaprijed skuhati ili uz stalno podlijevanje pirjati otprilike pola sata kako bi zrno omekšalo, otvorilo se u punoći i okusu. Donosimo recept za pripremu orzota s kozicama.
Orzoto s kozicama
Sastojci:
350 g ječma
200 g očišćenih kozica
1 tikvica
1 crveni luk
2 češnja češnjaka
1 dl maslinova ulja
6,5 dl ribljeg temeljca
1 dl bijelog vina
sol, papar
origano
Priprema:
Ječam skuhajte dopola u slanoj vodi i procijedite. Sitno nasjeckani luk popržite na maslinovu ulju, dodajte ječam i nasjeckani češnjak te podlijevajte ribljim temeljcem i bijelim vinom. Kada se smjesa prožme, dodajte tanko narezane tikvice, nakon nekoliko minuta kozice te začinite po želji. Uz dodatak malo maslinova ulja poslužite vruće.