Nezaobilazna zagrebačka adresa, restoran Fidel Gastro, u novu je gastro sezonu zakoračio s novim, proljetnim jelovnikom koji potpisuje novi chef kuhinje Srđan Ursić. Koncept novog, proljetnog jelovnika, na kojem vas očekuju šest predjela i devet glavnih jela, slijedi koncept samog restorana, koji na nenametljiv način gostima nudi vrhunske gastronomske užitke, a od novih se jela ističu jela poput Bijele ribe Fidel ili nove Pašte za čiju se pripremu crne papardelle ručno pripremaju.

Fidel Gastro Dumplings
Fidel Gastro Dumplings Foto: Fidel Gastro

Naglasak proljetne karte je na ručnoj izradi i konceptu prema kojem se sve što izlazi na tanjuru od početka do kraja se priprema u kuhinji. Chef Ursić svojim „in-house“ pristupom želi pokazati da se i od namirnice koja zvuči jednostavno, popust tjestenine, može stvoriti jako zanimljiva i posebna priča. Također, cilj je pokazati kako nepravedno zapostavljene namirnice, popust graška, mogu nositi čitavo jelo te biti glavna zvijezda tanjura.

Bijela riba
Bijela riba Fidel Foto: Fidel Gastro

Srđan Ursić, novi glavni chef u Fidel Gastru, iza sebe ima zanimljivu priču. Naime, iz IT industrije u kojoj je doživio burnout, Srđan se odlučio posvetiti kuhanju koje ga je oduvijek privlačilo. Kako sam kaže, taktilno i olfaktorno stvaranje hrane daje mu iskustvo stvarnog rada, a osjećaj kada je jelo gotovo te sam čin posluživanja ne može nadoknaditi nikakav program ili virtualno rješenje iz IT industrije.

Fidel Gastro Roastbeef salata
Fidel Gastro Roastbeef salata Foto: Fidel Gastro

Moj pristup kuhanju jest da dobru hranu treba pustiti da govori sama za sebe. Trudio sam se slijediti sezonu pa tako koristimo puno mladog zelenog bilja koje je u proljeće prepuno okusa i sokova, a to treba iskoristiti. Tako koristimo puno graška, šparoga, mladog i medveđeg luka i mladog špinata. Posebno sam ponosan na Janjetinu, koja na vrlo specifičan način priča priču o mladoj janjetini koja je u našoj izvedbi „pullana“ i servirana u plućnoj maramici uz prilog hasselback krumpira s domaćom basom, koja je pak poznata i kao lički sir, što zaokružuje spoj s krumpirom kojeg tradicionalno vežemo uz tu našu regiju“, istaknuo je Srđan Ursić, chef kuhinje.

Fidel Gastro Biftek
Fidel Gastro Biftek Foto: Fidel Gastro