Na spomen muffina uglavnom pomislimo na slatke verzije. Ali je zanimljivo okrenuti se pripremi slanih varijanti, koji osim što su odlična ideja za bogati uskrsni doručak, ali i obrok koji možete pripremiti od ostataka blagdnaske šunke, te doborodošlo iznenađenje za ugodna druženja oko stola. Ovi ukusni zalogaji jednostavno se pripremaju, hranjiv su obrok za školarce ili na poslu, a odlično se slaže i sa zdjelicom svježe salate i mladog proljetnog povrća. I naravno, i u pripremi slanih muffina važno je da svaki primjerak bude savršeno sočan i mekan, pun ukusnih iznenađenja. Za početak provjerite koje sastojek imate u hladnjaku te ih prilagodite receptu koji vam doosimo. Uključite pećnicu, pripremite kalupe i slani muffini su u trenu spremni za posluživanje.
Sastojci:
3 jajeta
200 g polutvrdog sira
100 g kuhane šunke
100 g pancete
50 g maslaca
sol
300 g brašna
1 žličica praška za pecivo
200 ml obranog mlijeka
2 grančice timijana
svježi vlasac
Priprema:
Ostavite jaja na sobnoj temperaturi te naribajte sir. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izmiješajte omekšani maslac sa žumanjcima i malo soli. Od bjelanjaka i malo soli izmiksajte čvrsti snijeg. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga uspite u smjesu sa žumanjcima, dodajte mlijeko i dobro izmiksajte. Zatim dodajte 2/3 naribanog sira i 2/3 sitno nasjeckane pancete i kuhane šunke. Na kraju pažljivo umiješajte snijeg. Tijesto raspodijelite u kalup za muffine, po vrhu pospite ostatak naribanog sira, stavite komadić pancete i šunke te malo timijana i sitno nasjeckanog vlasca. Pecite muffine na 180 stupnjeva 30 minuta, ohladite i poslužite s kaparima.