Ukoliko ste usavršili pripremu ukusne crvene shakshuke, jela koje spaja stil i okuse zemalja sjeverne Afrike i Bliskog istoka, vrijeme je za okretanje proljetnim namirnicama i pripremi zelene shakshuke. Jer kako i sam naziv jela, koje se priprema lako i brzo, govori, važno je da se sve pomiješa, jer tako se dobiva osnova ove zelene shakshuke - bogat umak. Sočna mješavina graška, boba, poriluka, špinata, češnjaka i začina baza je u koju se dodaju jaja koja se na taj način poširaju. Ovo je jelo savršeno za poslužiti za doručka, nedjeljni brunch ili laganiji ručak, a osim što je ukusno, obiluje nutrijentima, vlaknima i proteinima.
Savjet više – kokošja jaja zamijenite prepeličjim (naravno, potrebno je dodati više jaja) jer ćete tako poslužiti estetski još privlačnije a vrlo zdravo jelo.
Sastojci:
12 kom šparoga (divlje ili uzgojene)
100 g graška
100 g boba
200 g mladog špinata
2 poriluka
2 češnja češnjaka
4 do 6 kokošjih jaja
maslinovo ulje
sol, papar
malo kima, po želji
svježi peršin, sitno nasjeckan
Priprema:
U vodi, u kojoj ste dodali malo soli, kratko kuhajte šparoge narezane na manje komade. Dodajte grašak i bob, kad provrije dodajte špinat te čim provrije procijedite. U tavi zagrijte ulje, dodajte sitno nasjeckani poriluk (mladi, i bijeli i zeleni dio), sjemenke kima, te pirjajte. Potom dodajte prokuhano povrće. Kuhajte 3 do 4 minute, začinite po želji. Drvenom kuhačom napravite mjesta te ubacite jaje po jaje direktno u umak. Smanjite temperaturu kuhanja, poklopite tavu poklopcem te kada su jaja gotova, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Poslužite uz svježi ili prepečeni kruh te po želji začinite s malo paprike u prahu.
Za inspiraciju više pogledajte video! Maja Šipek kandidatkinja je natječaja Story Gourmeta 'Kuhaj kao chef' te je dobila priliku iskusiti život u profesionalnoj kuhinji. Maju je mentorirao Marin Medak, vlasnik kultnog RougeMarina. Što je naučila pokazat će na gastro eventu Food Market by Story Gourmet, od 7. do 10. travnja u zagrebačkoj Hali.