Zanimljiva je priča vezana uz ovu aromatičnu biljku dolazi iz Švicarske gdje su mljekari hranili krave medvjeđim lukom kako bi dobili aromatizirano mlijeko, te maslac i sir prepoznatljiva mirisa koji podsjeća na češnjak. Ukoliko još niste doživjeli kako mirišu mjesta na kojima raste medvjeđi luk, prvom prilikom krenite u prirodu, uberite mlade listove i pohrlite u kuhinju kako bi uživali u nekom od brojnih jela u kojima je ova biljka i više nego dobrodošla.
Aroma i ljekovitost ove biljke najbolje dolaze do izražaja kada je sirova, posebno ako se koriste mladi listovi. Medvjeđi luk u potpunosti je jestiv i zdrav, često ga se opisuje kao čistač krvi, no potreban je oprez pri branju jer ga je lako pomiješati s po izgledu sličnim, a iznimno otrovnim lišćem mrazovca ili đurđice. Najlakše ćete ga prepoznati po intenzivnom mirisu češnjaka, no niste li sigurni u vlastitu stručnost, radije kupite svježe lišće srijemuša kod iskusnih trgovaca.
Birajte mlado, čvrsto, jarkozeleno lišće. Nakon branja važno je brzo iskoristiti ga, a u hladnjaku ga možete čuvati u plastičnoj vrećici te upotrijebite kroz nekoliko dana. Moguće ga je i zamrznuti, i to u obliku cijelih listova ili nasjeckan, bez prethodnog blanširanja, a odličan je i pospremljen u ulju. Medvjeđi luk je i više nego dobra razlog za pripremu salata, juha, umaka, pesta i namaza, a sjeckani medvjeđi luk u kombinaciji sa svježim sirom je odličan nadjev za tjesteninu, pite i quicheve. Donosimo tri odlična recepta.
Maslac s medvjeđim lukom i čilijem
Sastojci:
100 g maslaca na sobnoj temperaturi
8 listova medvjeđeg luka
naribana korica 1/2 limuna
1/2 očišćene i nasjeckane čili papričice
sol
Priprema:
Listove medvjeđeg luka sitno nasjeckajte pa ih zajedno s ostalim sastojcima umiješajte u maslac. Zamotajte u plastičnu foliju, oblikujte u valjak i stavite u hladnjak.
Topla salata s tjesteninom
Sastojci:
150 g medvjeđeg luka
50 g naribanog parmezana
1 žuta paprika
1 crvena paprika
4 žlice ulja
300 g špageta
4 žlice bijelog alkoholnog octa
prstohvat soli
prstohvat mljevene čili papričice
prstohvat mljevenog papra
Priprema:
Očišćenu papriku narežite na tanke trake. Skuhajte tjesteninu i dobro je ocijedite te isperite hladnom vodom. U međuvremenu nasjeckajte medvjeđi luk, a papriku propirjajte na ulju. Posolite, popaprite i začinite mljevenom papričicom. Zalijte octom, umiješajte medvjeđi luk, kratko promiješajte pa maknite s vatre. Pomiješajte špagete s paprikom, preostalim uljem i parmezanom.
Proljetna frittata
Sastojci:
800 g krumpira
2 luka
100 g tvrdog sira
12 listova medvjeđeg luka
4 žlice ulja
8 jaja
1/2 žličice mljevene dimljene paprike
sol
Priprema:
Kuhajte čitave krumpire u slanoj vodi oko 20 minuta. Nakon toga ih procijedite i ostavite da se ohlade te ogulite. Luk oljuštite i narežite na trakice, kao i medvjeđi luk, a sir naribajte. Krumpir narežite na ploške pa ga popecite na vrelom ulju u velikoj tavi oko deset minuta. Pretkraj dodajte luk i medvjeđi luk. Zamutite jaja, posolite ih i začinite mljevenom paprikom te prelijte preko krumpira. Dodajte ribani sir, poklopite i pecite na laganoj vatri desetak minuta. Kada je frittata pečena, istresite je iz tave i narežite na trokute.
Za inspiraciju više pogledajte video natječaja 'Kuhaj kao chef' t eotkrijte kako izgleda dan u najpoznatijoj zagrebačkoj slastičarnici: