Kolač od mrkve pravi je proljetni desert, može se raditi na razne načine, nije kompliciran za izradu a da se i poigrati s okusima. Mi smo se danas odlučili za kolačiće, točnije muffine od mrkve s krem sirom ali i s posebnim dodatkom - bijelom čokoladom. Iako vam možda kombinacija mrkve, sira i bijele čokolade nije nešto što bi vam odmah palo na pamet kad biste razmišljali o proljetnom desertu, vjerujte nam na riječ da će vas ova kombinacija okusa osvojiti na prvi zalogaj. Izrada nije pretjerano zahtjevna iako će vam uzeti malo više vremena, skupa s pripremom i pečenjem trebat će vam skoro dva sata. Provjerite sastojke u nastavku te isprobajte recept!

Za kolač od mrkve:
2 jaja, lagano umućena
1 ⅛ šalice bijelog šećera
⅓ šalice smeđeg šećera
½ šalice biljnog ulja
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
2 šalice nasjeckane mrkve
½ šalice zgnječenog ananasa
1 ½ šalice višenamjenskog brašna
1 ¼ žličice sode bikarbone
½ žličice soli
1 ½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog muškatnog oraščića
¼ žličice mljevenog đumbira
1 šalica nasjeckanih oraha

Za glazuru od krem sira:
60 g bijele čokolade
1 pakiranje krem sira, omekšanog
½ šalice neslanog maslaca, omekšanog
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
½ žličice ekstrakta naranče
4 šalice slastičarskog šećera
2 žlice masnog vrhnja

profimedia-0191594085.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C. Lagano namastite 12 čašica za muffine. Zatim u malom loncu otopite bijelu čokoladu na laganoj vatri. Miješajte dok ne postane glatko i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U zdjeli izmiksajte krem sir i maslac dok smjesa ne postane glatka a onda umiješajte bijelu čokoladu, 1 žličicu vanilije i ekstrakt naranče. Postupno umiješajte šećer dok smjesa ne postane pahuljasta. Na kraju umiješajte masno vrhnje.
U drugoj zdjeli umutite jaja, bijeli šećer i smeđi šećer te dodajte ulje i vaniliju. Sad ubacite mrkvu i ananas. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet, muškatni oraščić i đumbir. Umiješajte smjesu brašna u smjesu od mrkve dok ne postane ravnomjerno vlažna. Ubacite orahe te dobivenu smjesu prebacite u pripremljene čašice za muffine. Pecite 25 minuta u zagrijanoj pećnici ili dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne izađe čista. Potpuno ohladite na rešetki prije nego što prelijete glazurom i pospete preostalim orasima. Prijatno!