Ukoliko imalo pratite food trendove zasigurno vas nije mimoišao TikTok recept za pripremu tjestenine sa zapečenim feta sirom. Bez obzira što ukusni spoj tjestenine, feta sira i mini rajčica nije novost zanimljivo je kako je teško odoljeti brojnim objavama s istaknutim hashtagom #fetapasta i ne uključiti pećnicu kako bi se okušali u pripremi ovog jednostavnog a ukusnog jela ili neke od brojnih izvedenica. A potvrda da u kuhinji uvijek ima mjesta za nove ideje je i recept koji vam predstavljamo, jelo koje je nastalo iz osnovnog recepta za pripremu feta paste. Gusta juha od rajčica, bogatog okusa zahvaljujući dodanom feta siru vrlo lako može biti i dio vaše comfort food liste. Osnova su (zapečene) rajčice i feta, temeljac (povrtni ili pileći) i umijeće blendanja. Mirisnu juhu začinite po želji, a naša su preporuka svježe začinsko bilje (bosiljak ili kopar), po želji još malo fete ali ovaj put namrvljene te obavezni krutoni koje lako pripremite kod kuće. Jednostavno, kreativno, ukusno, jelo koje priželjkujemo na kraju dana, zar ne?!
Sastojci:
1 kg mini rajčica
2 kom luka ljutike, nasjekate na veće komade
3 češnja češnjaka, zgnječite
1,2 dl maslinovog ulja
sol, papar
150 g feta sira u bloku
400 ml temeljca
krutoni
malo svježeg začinskog bilja
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 200 stupnjeva. U poudi za pečenje dodajte malo maslinovog ulja, dodajte rajčice, luk, češnjak. Začinite. U sredinu dosajte 2/3 feta sira, te zalijte s malo maslinovog ulja. Pecite 40 do 45 minuta ili dok rajčice ne budu sočno pečene a feta zlatno boje. U međuvremnu pripremite krutone ukoliko ih nemate pripremljene. Recept za pripremu je jednostavan, narežite dvije kriške kruha, odstranite koricu, narežite na kockice. Začinite s malo soli i maslinovog ulja te pecite na tavi ili u pećnici (kad izvadite pečenu fetu) uz povremeno okretanje dok ne poprime zlatnu boju.
Pečene rajčice i feta sir pažljivo prebacite u blender, dodajte temeljac i blendajte dok ne dobijete glatku, dobro povezanu juhu. Prebacite u posudu za kuhanje. Zakuhajte te kad zavrije kuhajte deset minuta. Juhu poslužite u posudice uz dodatak komadića fete i krutona. Po želji dodajte malo maslinovog ulja, sveježe nasjeckano začinsko bilje i dobar tek.