Namirnica dobrodošla u svako doba godine je špinat, povrće niske energetske vrijednosti, odličan izvor folne kiseline, vitamina A i C, željeza, kalcija i kalija. Osim vitamina i minerala, špinat obiluje dijetalnim vlaknima a za istaknuti je kako se lako probavlja. Privlači bojom ali i brojnim idejama za pripremu, od kojih posebno privlači pažnju i ne tako često jelo – rolada.

rolada od špinata
Foto: Shutterstock

U ovoj kombinaciji roladu smo nadjenuli prepeličjim jajima koja privlače veličinom ali i iz razloga što je je u ovim jajima omjer žumanjka prema bjelanjku veći nego kod drugih vrsta jaja.

prepelicja jaja
Foto: Shutterstock

A to je ono što nam treba, zdravih i oku privlačnih kontrasta. Krenimo!

Rolada od špinata s prepeličjim jajima
Sastojci:
4 jaja
400 g očišćenog i nasitno nasjeckanog špinata
3 žlice kiselog vrhnja
5 žlica brašna
400 g maslaca
8 sušenih rajčica
2 grančice svježeg bosiljka
12 kuhanih prepeličjih jaja
sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumanca dobro izmiješajte sa špinatom i vrhnjem. Dodajte brašno i žličicu soli, sve dobro izmiješajte i na kraju u smjesu primiješajte snijeg od bjelanaca.
Dobivenu smjesu razmažite u sloju debljine 1 cm u lim obložen papirom za pečenje, stavite u pećnicu i pecite oko 12 minuta. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice, prekrijte komadom aluminijske folije, okrenite ga na nju i potom odlijepite papir za pečenje. Ostavite tijesto neka se ohladi.
Izmiksajte maslac sa sjeckanim sušenim rajčicama i bosiljkom te ga, po želji, malo posolite.
Ohlađeno tijesto od špinata prerežite popola pa svaki pravokutnik premažite polovicom maslaca i u sredinu posložite oljuštena prepeličja jaja. Smotajte obje rolade, čvrsto ih umotajte u aluminijsku foliju pa ih stavite u hladnjak da se stisnu. Prije posluživanja rolade narežite na ploške debljine 2 cm.