Talijansku kuhinju se obožava iz brojnih razloga od kojih se posebno cijeni jednostavnost pripreme odličnih jela od svega nekoliko namirnica. A veseli i to što su talijanski klasici izvor odličnih ideja za nova jela. Ukoliko ste ljubitelj cacio e pepe špageta, jela u kojem su uz tjesetinu (osim sa špagetima ovo se jelo priprema i s bucatinima ili tonnarellima) od namirnica najvažniji sir i papar, a oduševljava bogatim aromama te kremastom teksturom, sigurno će vas privući ideja za pripremu novog jela s ova dva sastojka.
Cacio e pepe potječe iz okolice Rima, a svi koji vole ovo jelo znaju da se priprema ne od bilo kojeg sira već od vrste pecorino romano, lokalno proizvedenog tvrdog ovčejg sira koji je nalik parmezanu ali intenzivnijeg okusa. Tajna je i u dodatku crnog papra koji se jelu dodaje svježe mljeven, a koji ima još intenzivniju aromu ukoliko ga prije mljevenja lagano tostirate.
Posebnost verzije ovog slavnog jela je i priprema s palentom, što je i više nego odlična ideja za pripremu hranjivog obroka, kako doručka tako i ručka ili večere. Poslužuje se samostalno ali i kao odličan prilog uz povrće, gljive, prženu slaninu, pečeno jaje...
Sastojci (za 1 osobu):
30 g palente
2,5 dl vode (može i temljca)
30 g sira pecorino romano
1 žlica svježe (krupnije) mljevenog crnog papra
1 žlica maslaca
sol
Priprema
Zagrijte vodu (ili pileći temeljac) do vrenja. Dodajte palentu, miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica, smanjite vatru te kuhajte uz miješanje oko 20 minuta. Za vrijeme kuhanja naribajte sir pecorino romano. Skuhanu palentu sklonite s vatre, dodajte maslac, sir i papar. Snažno promiješajte kako bi se svi sastojcu spojili i proželi. Toplo prebacite u tanjur ili zdjelicu, začinite s ekstra sira i papra.