Klasični filipinski zalogajčići, kolačići koji se pripremaju od rižinog brašna, lako se mogu pripremiti kod kuće. Ovi su kolačići ukusni samostalni zalogaji ali i odlična baza za slatke ali i slane dodatke, kako što su ube ili sir. Kako ih pripremiti kod kuće? Dovoljno je nabaviti rižino brašno (nezaslađeno), te pripremiti silikonske kalupe za pripremu mini muffina te po mogćnosti košaru za kuhanje na pari. Važno je suhe sastojke po malo dodavati mokrim sastojcima kako bi izbjegli stavarnje grudica te kako bi kolačići bili prozračni. Odličan je dodatak biljno mlijeko od kokosa jer pojačava prirodne okuse. Puto keksići se ne kuhaju ili peku već se kuhaju na pari. Pri kuhanju na parije važno da posuda s vodom ne ostane bez vode, a puto keksići su najukusniji kada ih poslužite svježe a ukoliko ih želite pospremiti za kasnije preporuka je da ih čuvate zatvorene u posudi u hladnjaku.
Puto - rižini keksići
Sastojci:
1 bjelanjak
235 ml vode
235 ml kokosvog mlijeka
110 g rižinog brašna
6,5 g praška ze pecivo
112 g šećera
Priprema:
Zagrijte posudu s vodom na kojoj ćete na pri kuhati keksiće. U većoj posudi umijšajte bjelanjak, vodu, mlijeko. Rižino brašno i prašak za pecivo dodajte u nekoliko puta u mokre sastojke uz stalno miješanje. Smjesi dodajte šećer. Umiješajte. Dobro povezanu smjesu razdijelite u kalupe za muffine (mini) I to tako da smjesa zauzme do ¾ prostora kalupa. Kalup stavite na podlogu košare za kuhanje na pari, na lonac/tavu s ključalom vodom kako bi se kolačiči pripremili kuhanjem na pari. Poklopite. Parite ih 8 minuta, otklopite kako bi provjerili jesu li kolačići narasli. Ukoliko su spremni za vađenje (zračni, lijepo oblikovani), sklonite kalup s posude, ostavite kratko da se kalup rashladi te izvadite kolačiće. Poslužite svježe.
Savjet više - za ukusne keksiće slanog okusa dovoljno je pred kraj kuhanja na pari dodati malo naribanog sira te poklopiti na pola minute prije sklanjanja kalupa s posude na kojoj su se kolačići kuhali na pari.