Toplo jelo iz pećnice dobrodošlo je bez obzira pripremate li obiteljski ručak ili večeru. A lista takvih jela obiluje ukusnim složencima od kojih izdvajamo talijansko jelo mostaccioli. Naziv za ovo jelo dolazi od naziva za mostaccioli tjesteninu koja je u Italiji poznata i pod nazivom “penne lisce”. Dolazi s juga Italije, a izgledom je ova tjestenina poput penne tjestenine s razlikom da je površina glatka.

Mostaccioli
Shutterstock 

Ovo je jelo odličan odabir za sve koji vole kombinaciju mljevenog mesa (priprema je na tragu pripreme bolonjez umaka) i tjestenine zapečene u pećnici, a odličan je odabir ukoliko vam ostane višak tjestenine. Dobrodošla je i mogućnost da ovo jelo pripremite ranije te ga čuvate u hladnjaku te ispečete netom prije nego što želite jelo i poslužiti. Za vege verziju ovo jelo pripremite prema ovom receptu te umjesto mozzarelle koristite tofu.

Mostaccioli
Shutterstock 

Sastojci:

320 g tjesetnine (mostaccioli ili penne)
200 g mljevene junetine
1 luk
1 žlica pasate od rajčica
100 g mozzarella sira
1 grančica ružmarina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Očistite i nasjeckajte luk. Zagrijete tavu, dodajte malo maslinovog ulja te pirjajte luk dok ne dobije zlatni ton. Dodajte mljevenu junetinu te grančicu ružmarina. Meso pržite da posmeđi te dodajte pasatu. Dodajte sol i papar, sve dobro promiješajte. Kuhajte oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. Izvadite ružmarin. U međuvremenu skuhajte tjesetninu. Mozzarellu nasjeckajte na kockice. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodajte mesu, promiješajte. Dodajte polovicu parmezana. Promiješajte. Prebacite tjeseteninu u posudu za pečenje, po površini dodajte komadiće mozzarelle, pospite s preostalim parmezanom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 25 minuta. Pečeno poslužite uz malo svježe nasjeckanog peršina.