Sastojak koji brojnim jelima daje ono nešto često je umak. Jedan od umaka koji dolazi u raznim okusnim verzijama sriracha. Umak je to koji se uglavnom povezuje s tajlandskom i vijetnamskom kuhinjom, a priprema se od čili papričica, češnjaka, octa, soli i šećera i odličan je dodatak brojnim jelima, od pečenog mesa, burgera, krumpirića do ramen juha. Umak je još u tridesetim godinama prošlog stoljeća osmislila tajlandska domaćica Thanom Chakkpak iz mjesta Si Racha po kojem je umak i dobio ime, da bi u osamdesetima osvojio svijet.

Okus, tekstura i snaga umaka ovise o proizvođaču, ali uglavnom je ovaj umak teksture slične ketcupu te začinjenog, pikantnog okusa u kojem su odlično prožeti i slatki okus te snaga češnjaka.

Kako ovaj umak pripremiti kod kuće?

Sastojci:
750 g crvenih čili papričica (preporuka su jalapeños i serrano papričice)
6 režnjeva češnjaka
4 žlice smeđeg šećera
1 žlica soli
1/2 šalice octa od bijelog vina

Priprema:
Očistite papričice od peteljki i cijele ih stavite u mikser, zajedno sa češnjakom, šećerom i soli. Miksajte sve dok se smjesa dobro ne usitni. Potom premjestite smjesu u staklenku, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na hladnom i tamnom mjesto da fermentira da stoji i fermentira 3 do 5 dana. Važno je svaki dan dobro promiješati sadržaj, te zamijeniti plastičnu foliju. Kada se pojave mjehurići prebacite sadržaj u blender, dodajte ocat i miksajte kako bi dobili jednoličnu smjesu. Zadnja faza pripreme je cijeđenje kroz sito kako bi uklonili sjemenke. Smjesu prokuhajte uz uklanjanje pjene koja se nakuplja na vrhu te pospremite u staklenku s poklopcem. Čuvajte u hladnjaku do šest mjeseci.

A sriracha je odličan dotatak i u pripremi ukusnog obroka sa špagetima. Priprema je jednostavna i brza.

sriracha spageti
Foto: Profimedia

Sastojci:

200 g špageta
3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, tanko nasjeckana
2 žlice umaka sriracha
75 g parmezana
nekoliko grančica peršina, nasjeckano
naribana korica ½ limuna
sol, papar

Priprema:
Kuhajte špagete prema uputama. Kuhane ocijedite ali vodu od kuhanja ne bacajte. Tavu zagrijte, dodajte maslinovo ulje i češnjak. Pirjajte češnjak dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Kuhane špagete ocijeđene prebacite u tavu, dodajte sriracha umak, više od polovice parmezana, polovicu koliline nasjeckanog peršina i polovicu korice limuna uz dodatak 3 do 4 žlice vode od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte, dodajte još malo vode od kuhanja ukoliko vam se čini da nije dovoljno sočno. Začinite sa soli i paprom po želji. Pripremljenu tjesteninu rasporedite u tanjure, pospite preostalim parmezanom, koricom limuna i peršinom te dodajte malo maslinovog ulja. Dobar tek.