Talijanski doručak - fenomen koji je transformirao dnevnu rutinu u simbol Italije, našao se u fokusu slavnog chefa Ferrana Adrie. Slavni El Bulli chef odlučio je iskustvo doručka poslužiti ukoričeno, u veličanstvenoj knjizi "Italian Breakfast" u kojoj se kroz čak 10 poglavlja i 416 stranica te više od 500 ilustracija govori o doručku i to kroz humanistički, ekonomski, znanstven i filozofski aspekt. Uz napomenu kako je ova knjiga primarno namijenjena hospitality profesionalcima – vlasnicima restorana, kuharima, baristama i slastičarima, autor ukazuje kako će zasigurno biti zanimljiva i svima koji vole hranu a doručak smatraju najvažnijim obrokom u danu.

Italian Breakfast Ferran Adria
Naslovnica knjige Italian Breakfast Foto: Phaidon / elBullifoundation

Knjiga je rezultat dugogodišnjih istraživanja i suradnje s ekspertima diljem svijeta, te primjene metodologije uz koju se fenomen doručka sagledava na razne načine. Kroz stranice ove knjige čitatelj će putovati – od povijesnih vremena do različitih zemalja te tako otkrivati ne samo što se uobičajeno poslužuju za najvažniji obrok u danu diljem planeta, već i značenje te važnost samog doručka koji se poslužuju unutar naših domova ili u hotelu ili baru.

Italian Breakfast Ferran Adria
Italian Breakfast Foto: Phaidon / elBullifoundation

Italian Breakfast Ferran Adria
Italian Breakfast Foto: Phaidon / elBullifoundation

Knjiga je rađena na principima Sapiens metodologije, istraživanja s cjelovitom i sustavnom vizijom, onom koja smatra da je sve povezano i temelji se na teoriji sustava i sustavnom razmišljanju, te povijesnoj viziji. Na principima Sapiens metode rastao je i slavni El Bulli koncept, a dovoljno je podsjetiti se kako se chef Ferran Adrià timu restorana El Bulli pridružio1984. godine, te zahvaljujući kulinarskim tehnikama te strasti za istraživanjem sam restoran učinio slavnim i izuzetno priznatim mjestom u gastro svijetu.

Ferran Adria
Ferran Adria Foto: Profimedia

Zatvaranjem restorana 2011. godine Adrià se posvetio edukaciji diljem svijeta te razvoju elBullifoundation, kulinarske akademije, a veliku pažnju posvećuje i pisanju knjiga baš poput ove – Italian Breakfast. Knjigu je izdala izdavačka kuća Phaidon, u prodaji će biti dostupna od sredine ožujka 2022., a na stranici izdavača moguće je za 125 eura kupiti primjerak s potpisom autora.