Baš kao što su gastro portali puni food trendova koji nas čekaju ove godine, piše se i o brojnim uzbudljivim trendovima vina i pića za 2022. Tu su, naravno, prirodne progresije, poput trenda pijenja ohlađenog crnog vina ali i novije kategorije, koje uključuju pića koja možda već niste probali, kao što je, recimo, bezalkoholni napitak s CBD-om. Prema pisanju portala martastewart, ovo su trendovi koji nas očekuju.

profimedia-0531920083.jpg
Profimedia 

1. Jabukovača

Posljednjih godina raste popularnost jabukovače, pića koje je zapravo teško kategorizirati za tržište - tehnički je vino napravljeno od voća (tj. čistog fermentiranog soka) i ne kuha se kao pivo, ali zato što ima malo alkohola, oporezuje se i pakira kao pivo. Predviđa se da će craft jabukovača od jabuke ali i kruške biti najnovije vruće otkriće u kategoriji napitaka.

2. Ohlađeno crno vino

Nije novost da sommelieri u New Yorku ili San Franciscu vole rashlađivati lagana i voćna crna vina. No, ovaj trend je spreman za uzlet. Crvena vina s niskim profilom tanina mogu biti nevjerojatno osvježavajuća ohlađena, primjerice crni pinot, Zinfandel, talijanske sorte kao što su freisa, frappato i dolcetto izvrsne su na niskim temperaturama, piše na portalu martastewart.

profimedia-0138103979.jpg
Profimedia 

3. Spritz

Iliti špricer po domaći lakši je koktel na bazi vina koji se obično poslužuje na ledu i preliven gaziranom vodom. Često je nadopunjen gorkim likerom pa tako znamo za Aperol Spritz iako postoje mnoge varijacije, poput korištenja Cynara, Camparija, Limoncella ili čak likera od bazge. Ovaj koktel bit će, kako predviđanja govore, najpopularniji koktel 2022.

profimedia-0528742873.jpg
Profimedia 

4. Tekila je nova votka

Prema prodaji u posljednjih nekoliko godina, tržišni udio tekile porastao je 13 posto, dok je votka pala za dva posto. Nekada se tekila najčešće uživala u koktelu ali sada potrošači istražuju raznolikost i nijanse finih añejo i reposado tekila koje se pijuckaju same. Napomenimo i da raste trend zvijezda koje imaju svoje tekile - poput Dwaynea "The Rock" Johnsona (Teremana), Georgea Clooneyja (Casamigos) i Kendall Jenner (818 Tequila).

5. Bezalkoholna pića s CBD-om

Proteklih nekoliko godina došlo je do porasta bezalkoholnih miješanih pića koja su izvrsna opcija za one koji žele pijuckati nešto sofisticirano ali bez alkohola. Novina u ovoj kategoriji su napitci infuzirani s CBD-om (CBD je skraćenica za kanabidiol, koji se dobiva iz biljke konoplje i poznat u wellness krugovima po promicanju opuštanja). Dakle, nećete se napiti ali biste se mogli malo - opustiti.