Za pripremu ove torte ne morate biti slastičar, dovoljno je biti i slastičarski amater početnik ali uz uvjet da volite maslinovo ulje i vjerujete da slastice s maslinovim uljem mogu biti odlične. Jer upravo je maslinovo ulje glavni razlog za pripremu ukusne i sočne torte bogate okusima, jer ulje svojom konzistencijom savršeno povezuje sve sastojke. Važno je koristiti kvalitetno maslinovo ulje blagog okusa. Ova se torta može napraviti i nekoliko dana unaprijed, dovoljno je zamotati je i čuvati na sobnoj temperaturi. Poslužiti je možete jednostavno narezanu ili uz svježe voće, slatku kremu ili sladoled od vanilije.
Torta s maslinovim uljem
Sastojci:
1 ¼ šalica maslinovog ulja + 2 žlice za premazivanje + 1 žlica za premazivanje kalupa
1 šalica + 2 žlice šećera + 1 žlica dodatno
2 šalice brašna
3 jaja
1/3 šalice bademovog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
3 žlice soka limuna
1 žlica naribane korice limuna
3 žlice likera amaretto, Grand Marnier ili slično
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dno i stranice kalupa za torte (promjer 23 cm) premažite s malo maslinovog ulja. Obložite papirom za pečenje i to tako da se papir dobro priljepi uz kalup kako bi izgurali sav zrak. Premažite i papir s malo maslinovog ulja. Dno pospite sa šećerom i to tako da šećer prekrije dno. Dobro pritisnite šećer na dno kalupa. Pomiješajte brašno, bademovo brašno, prašak z apecivo, sodu bikarbonu i sol. Umutite amaretto, sok limuna i vaniliju u manjoj posudi. Uz pomoć miksera na visokoj brzini umutite jaja, koricu limuna te šalicu + 2 žlice šećera. Smjesa mora biti glatka. Smanjite brzinu miksera na najnižu te dodajte suhe namirnice dodajući ih pomalo. Dodajte i mješavinu amaretta. Dobro promiješajte, posebno sa strane i na dnu posude. Umućenu smjesu izlijte u kalup, zagladite površinu te pospite šećerom. Temperaturu pećnice smanjite na 175 stupnjeva i pecite dok se poprimi zlatnu boju. Torta je pečena nakon 40 do 50 minuta te kad čačkalica iz sredine izađe suha. Ostavite tortu da se ohladi 15 minuta. Čačkalicom probodite tortu po površini te prelijte ostatkom maslinovog ulja. Ostavite da upije. Prije vađenja iz kalupa lagano nožem odvojite od ruba. Za savršen okus i teksturu preporuka je zamotati tortu u plastičnu foliju i tako je ostaviti na sobnoj temepraturi dan prije posluživanja.