Posljednjih godinu, dvije napokon se i kod nas popularizirao poke, tradicionalno havajsko, lagano jelo s kockicama sirove ribe, voćem, povrćem i umakom. Sve je više mjesta gdje možemo naručiti ovo jelo a i sve je više njegovih varijanti. Općenito govoreći, poke bi se odnosilo na sirove komade tune izrezane na kockice (sama riječ na havajskom znači komadić), zatim marinirane umakom od soje i sezamovim uljem i pomiješane s lukom; ipak varijacije nadilaze ovu generalizaciju. Poke ne mora nužno biti tuna pa čak ni morski plodovi, niti mora biti sirov ili narezan na kockice. Možete koristiti avokado, tunu, mladi luk, alge, kimchi, wasabi… Mogućnosti su razne baš kao i utjecaji drugih kuhinja, spomenimo samo japansku ili korejsku.
Valja napomenuti i da je ovo jelo općenito vrlo zdravo. Namirnice su svježe, riba pruža omega 3 masti, povrće je bogato hranjivim tvarima, ima minimalno kalorija i prerađenih ugljikohidrata. Porcija pokea sadrži proteine te vitamine B-12, C i D, magnezij, kalij, folat, željezo, mangan, cink i niacin.
Dobra je vijest da poke možete vrlo jednostavno pripremiti i kod kuće. Mi ćemo danas predstaviti brzi recept za poke iz kućne radinosti ali s rižom. Radit ćemo s tunom, soja sosom, mangom, rotkvicom… Uostalom, provjerite recept u nastavku.
Sastojci:
250 g tuna steak
150 g sushi riže
1 mango
1 avokado
pola krastavca
5 rotkvica
mladi luk
1 žlica sjemenki sezama, tostiranih
1 žlica rižinog octa
1 limeta
Priprema:
Prvo pripremite rižu prema uputama s kutije (isprati nekoliko puta dok voda ne postane bistra te je potom namakati); kad je riža kuhana, umiješati u nju rižin ocat. Imajte na umu da se u ovom jelu servira topla.
U međuvremenu sve sastojke narežite na kockice i povežite ih sa željenim umakom. I kod nas ima za kupiti gotovi poke umak ali možete i napravit svoj i to tako što ćete pomiješati majonezu, malo hot sosa i soka od limete.
U zdjelu stavite rižu, na nju nasjeckane ostale sastojke, preliti umakom i posuti tostiranim sjemenkama sezama. Poslužiti uz limetu i soja sos po želji.